Köpeklerle Araba Yolculuğu Yapmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte arabamızı alıp uzun seyahatler yapmayı, tatile çıkmayı istiyoruz. Ailemizi, arkadaşlarımızı ve köpek dostumuzu da bu gezide yanımızda istiyoruz. Ancak dostunuzu yanınızda isteseniz köpekle yolculuk yapma konusunda içiniz rahat olmayabilir. Endişe etmeyin! “Köpekle araba yolculuğu nasıl yapılır?” sorusunu sizin için cevapladık.

Kısa Yolculuklar Yaparak Dostunuzu Seyahate Hazırlayabilirsiniz

Araba yolculuklarına alışkın olmayan köpekler yolculuk yapma konusunda tedirgin olurlar. Bunun en büyük nedenlerinden biri araba yolculuklarının çoğunlukla veteriner kliniğine gidilerek sonuçlanmasıdır. Bu nedenle dostunuzu seyahatlere alıştırmak için öncelikle kısa mesafe yolculuklar yapmanız ve bu yolculukların kötü bitmediğini ona göstermeniz gerekir.

Mesela 2 saat sürecek bir yolculuk planınız varsa öncesinde patili dostunuzla bir arkadaşınıza, parka, markete gitmenizi ve yolculuk sonunda onunla oyunlar oynamanızı öneririz. Ayrıca veteriner kliniğine gidebilir ve veteriner hekimin onu sevmesine, ödül maması vermesine izin verebilirsiniz. Bu sayede köpeğin yolculuk yapma konusundaki olumsuz hislerini azaltır ve köpekle uzun araba yolculuğu deneyimleyebilirsiniz.

Ek olarak “Köpekler kaç saat yolculuk yapabilir?” sorusunu cevaplamak isteriz. Buna net bir yanıt vermek mümkün değil. Çünkü bu durum, dostunuzun daha önce ne kadar araba seyahati deneyimlediği ile ilgilidir. Daha önce pek araba yolculuğu yapmayan bir köpek için bu süre 1 saat iken yolculuğu deneyimleyen köpekler için çok daha fazla olabilir.

Köpeğinizin Araç İçinde Güvenliğini Sağlamanız Gerekir

Her şeyden önce güvenlik. Siz araba sürerken patili dostunuzun güvende olduğundan emin olmanız gerekiyor. Bunun için iki yol var: Köpek kafesi ve köpek emniyet kemeri. Köpek emniyet kemeri kullanacaksanız köpek emniyet kemerini boyun tasmasına değil, göğüs tasmasına takmanız gerekir. Çünkü boyun tasması, patili dostunuzun bir kaza anında çok ciddi yaralanmasına yol açabilir.

Köpek kafesi kullanacaksanız da tasmayı ve kemeri kullanmanız gerekmez. Köpeğinizin arka koltukta dar bi alanda sabit olması, onu kaza riskine ve araba tutmasına karşı korur. Ayrıca köpek, sürücünün hareketlerini engelleyemeyeceği için sürüş de güvenli hale gelir.

Ancak özellikle yavru köpekle araba yolculuğu yapacaksanız köpek kafesi kullanmanızı öneririz. Çünkü köpek emniyet kemeri, yavru köpekleri yeterince korumaz. Emniyet kemeri kullanıldığında, sürüş sırasında bir kaza yaşanmasa bile ani dönüşler yavru köpek için tehlikeli olabilir. Bu yüzden köpek kafesi, emniyet kemerine göre daha koruyucudur.

Yolculuk Öncesi Köpeğinize Egzersiz Yaptırabilirsiniz

Köpeğinizle yapacağınız yolculuk sırasında uzun bir süre hareketsiz kalacağ için onu yolculuk öncesi hareketlendirmeniz önemli. Seyahat öncesinde köpeğinizle hareketli oyunlar oynayabilir, ona egzersiz yaptırabilirsiniz.

Mesela yolculuğunuz için yola çıkmayı planladığınız saat sabah 7:00 ise köpeğinize bir gün önceden bol egzersiz yaptırmanızı öneririz. Ayrıca dilerseniz “Köpeklerin Oynayabileceği Oyunlar Nelerdir?” başlıklı yazımızı okuyarak size yardımcı olacak köpek oyunları konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Köpeğinizin Tüm Belgelerini Yanına Alın

Yol boyunca nelerle karşılaşacağınızı bilmek mümkün değil. Bu yüzden aksiliklere karşı hazırlıklı olmanız önemli. Köpeğinizin aşı kartını, kimlik kartını ve tüm sağlık bilgilerinin yazılı olduğu belgeleri yanınıza almanız gerekir.

Araba yolculuğu yapmadan önce gideceğiniz güzergâh üzerinde nerelerde klinikler olduğunu veteriner hekiminizle kontrol etmenizi öneririz. Bu sayede bir sorun olduğunda kısa sürede kliniğe gidebilir ve sorununuza çözüm bulabilirsiniz.

Köpeğinizin Sevdiği Oyuncaklarını Yanınıza Alabilirsiniz

Yolculuk esnasında patili dostunuz sıkılabilir, kendini arka koltukta yalnız hissedebilir veya yolculuktan dolayı strese girebilir. Tüm bunları önlemek için yola çıkmadan yanınıza dostunuzun oynayabileceği bir oyuncak almanızı öneririz. Bu sayede hem stresi azalır hem de araba yolculuğuna kolayca alışır.

Dilerseniz sizin için hazırladığımız “Kendin Yap: Kedi ve Köpeklerin Severek Oynadığı Oyuncaklar” yazımızı okuyarak köpeğinizin seveceği oyuncaklar yapabilirsiniz.

Yeterli Sayıda Mola Vermelisiniz

Köpeklerle araba yolculuğu yaparken sık sık mola vermeniz gerekir. Çünkü köpekler insanlardan daha sık tuvalete çıkabilir. Bu nedenle molaları kendinize göre değil, dostunuza göre planlamanızda fayda var. Diğer yandan arabada sürekli oturmak ve hareketsiz kalmak, kan dolaşımınızı azaltır. Bu durum dostunuz için de geçerlidir. Bu nedenle köpeğinizle seyahatinizde vereceğiniz molalarda onun yürümesini ve kaslarını hareket ettirmesini sağlamanız önemli.

Tüm bunlara ek olarak köpekle seyahat planı yapmadan önce mutlaka dikkat etmeniz gereken önemli konuları kısaca şöyle sıralayalım:

  • Arabada arka cam açık bir şekilde seyahat etmemeniz önemli. Aksi hâlde patili dostunuz camdan dışarı sarkabilir. Bu durum oldukça tehlikelidir. Ayrıca camdan sarktığında yüzüne vuracağı rüzgar, onun göz sağlığını olumsuz etkileyebilir.
  • Binmeden önce arabayı havalandırmanız ve köpeği tok karnına yola çıkarmamanız önemli. Böylece araba tutması ihtimalini büyük ölçüde engellersiniz.
  • Köpeği araçta kapalı ve gözetimsiz bir şekilde bırakmayın. Özellikle yaz aylarında araç güneş altında fazla ısındığı için dostunuz havasız kalabilir ve sıcaktan olumsuz etkilenebilir.
  • Arabada dostunuzun her an içebileceği temiz su bulundurmanız önemli.

Dostunuz arabaya hiçbir şekilde binmiyorsa onu yolculuklara alıştırmak için bir hafta boyunca her gün 5-10 dakika arabanıza oturtabilir ve arka koltukta ödül maması verebilirsiniz. İkinci haftaya geçtiğinizde arabayı rölantide çalıştırarak aynı işlemleri tekrarlayabilirsiniz. Sonrasında kısa mesafeli yolculuklar deneyerek onu uzun mesafeli yolculuklara hazırlayabilirsiniz.