Geçici Bakımevlerinden Köpek Sahipleneceklerin Bilmesi Gerekenler

Yuvanızı sahipsiz bir köpeğe açmak mı istiyorsunuz? Köpek sahiplenebileceğimiz en iyi yer olan geçici bakımevlerinde yeni yol arkadaşınızı bulabilirsiniz. Çünkü bakıma ihtiyacı olan farklı yaşlarda ve farklı geçmişlere sahip çok sayıda patili dostumuz geçici bakımevlerinde veteriner hekimler tarafından bakılırken bir yandan da yeni yuvasını bekliyor.

Evde bir köpeğin varlığı ve birlikte yaşama fikri çok güzel. Koşulsuz sevgi, bağlılık ve yol arkadaşlığı hayli çekici; ancak öncesinde bilinmesi gereken bazı noktalar var. Evde yeni biriyle yaşamak, koşulları ona göre şekillendirmeyi gerektirir. Bazen bu birliktelik zor ve zahmetli olabilir. Ancak koşullar uygunsa sevgi dolu bir yuva iki tarafa da iyi gelecektir.

Peki, köpek sahiplenmeden önce bilinmesi gereken şeyler nelerdir?

Geçici Bakımevlerinden Köpek Sahiplenmek Ücretsizdir

Geçici bakımevinde kalan patili dostlarımızın hiçbiri ücrete tabi değildir. Ücretsiz sahiplendirme ile yeni yuvalarına kavuşurlar. Eğer geçici bakımevlerini ziyaret ederseniz yeni bir yuvaya ihtiyaç duyan çok sayıda sevgi dolu kedi ve köpek olduğunu görebilirsiniz.

Geçici bakımevlerinden köpek sahiplenmek için SemtPati uygulamasından yararlanabilirsiniz. Uygulamamızda bulunan “Sahiplen” bölümünde yer alan dostlarımızın profillerine girmeniz ve “Sahiplenmek İstiyorum” butonuna tıklamanız yeterli. Açılacak formu doldurmanız üzerine İstanbul Gönüllüleri sizinle iletişime geçerek sahiplenme sürecinize yönelik değerlendirme aşamasını başlatacaktır.

Geçici Bakımevlerinden Köpek Sahiplenirken Hangi Belgeler İstenir?

Geçici bakımevlerinden köpek sahiplenmeniz için sahip olmanız gereken özel bir belgeye gerek yok. Sadece, buna hazır olduğunuzda sahiplendiğiniz dostunuzu sevip ilgi göstermeniz ve sorumluluklarını üstlenmeniz yeterli. Dünyamız, semtimiz, sokaklarımız, evimiz patili dostlarımızla güzel!

Köpek Bakımı ile İlgili Mutlaka Aklınızda Bulunması Gerekenler

Evdeki Eşyalarınız Hasar Görebilir

Evdeki eşyalarınızı çok seviyorsanız ve zarar gelmesini istemiyorsanız bu birlikteliği tekrar düşünmelisiniz. Kemirme, yavru köpekler için yeni bir dünyayı keşfetme adımı iken yaş almış köpeklerde ise daha çok sıkıntı ve endişe anlarında ortaya çıkar. Yani her daim köpekler için doğal bir eylemdir. Mobilyalar, ayakkabılar, erişebileceği alandaki eşyalar bu eylemden nasibini alabilir. Bu nedenle köpek sahiplenmeye karar vermeden önce kıymet verdiğiniz noktaları iyi belirlemelisiniz.

Hareketli Bir Yaşam Sizi Bekliyor

Yerinde duramayan, enerjisini atmayı bekleyen sevimli bir dostunuz olabilir. Her köpek çok hareketli olmasa da onunla oyunlar oynamak, parkta vakit geçirmek, ihtiyaçlarını gidermesini sağlamak için sabah-akşam mutlaka dışarı çıkarmak gerekir.

Dostunuzun Sağlığını Takip Etmeniz Önemli

Geçici bakımevinden köpek sahiplendiğinizde dostunuzun sağlık geçmişi ile ilgili uzman veterinerlerden bilgi alabilirsiniz. Bu bilgiler ışığında yıllık ya da dönemlik olarak yaptırmanız gereken aşıları, varsa alerjisini, ona göre almanız gereken ilaçları ve uygun mamaları öğrenmiş olursunuz. Dostunuzun sağlığını takip ederek birlikte uzun ve mutlu bir ömür geçirebilirsiniz.

Her Koşulda Sabır ve Sevgi Göstermeniz Gerekir

Sahiplendiğiniz köpeğin geçmişinde çeşitli travmalar olabilir. Geçici bakımevlerinde yaraları sarılan bir canlıyı görüp sahiplendiğinizde hassas davranıp koşulsuz sevgi ve sabır gösterebileceğinize emin olmalısınız. Yol arkadaşınıza ne kadar çok sevgi gösterip sabırlı davranırsanız o kadar hızlı iyi ve sağlıklı olur.

Evdeki Diğer Canlıların Yeni Dostlarıyla Anlaşması Önemli

Evinizde başka bir canlı var mı? Evinizi bir kedi ya da başka bir köpekle paylaşıyorsanız sizce ev arkadaşınız yeni bir arkadaşı nasıl karşılar? Daha önce başka canlılarla birlikte yaşama tecrübeleri var mı? Bu soruların cevapları da köpek sahiplenmeniz konusunda size mutlaka yardımcı olacaktır.

Seyahatleriniz Sırasında Dostunuzun Bakımını Üstlenecek Birinin Olması Şart

Dostunuzu uzun süre evde yalnız bırakmak çok sağlıklı olmayabilir. Yalnız ve ilgisiz kalmak köpeklere hem ruhsal hem de fiziksel olarak iyi gelmez. Bu yüzden sık sık seyahate çıkıyorsanız patili dostunuza bakacak birini de düşünmeniz gerebilir. Ayrıca aranızdaki bağı kuvvetlendirmek için özellikle ilk zamanlarda birlikte vakit geçirmek ilişkinize iyi gelecektir.

Eviniz, Eşyalarınız Tüyle Kaplanabilir

Köpeklerin çok fazla tüy döktüğü dönemler olur. Eve geldiğinizde eşyalarınızın tüylerle kaplı olduğunu görebilirsiniz. Bu tüyleri azaltmak için ise yine ilgi ve zaman gerekir. Bu nedenle dostunuzu düzenli olarak tarayıp tüy bakımını yapmaya da oldukça özen göstermeniz gerekir.

Dostunuzun Bakımı İçin Uygun Bir Bütçe Ayırmanız Gerekir

Aşılar, veteriner ziyaretleri, mamalar ve diğer ihtiyaçlar… Tabii ki bunlar için belli bir bütçe gerekiyor. Geliriniz bu bakım ücretlerini karşılamıyorsa sahiplenme konusunu tekrar düşünebilirsiniz.

Bu noktada Hayvan Sahiplenmeden Önce Kendinize Sormanız Gereken 15 Soru testimizi çözebilir ve hayvan sahiplenme konusunda koşullarınızın uygun olup olmadığı konusunda fikir edinebilirsiniz. Eğer henüz sahiplenmeye hazır değilseniz, uygulamamızda bulunan “Semt Sakinleri” alanından semtinizde yaşayan patili dostları görebilir; onların beslenme ve bakımına destek olabilirsiniz. Kayıt altına alınan sokak hayvanlarının bakım ihtiyaçları gönüllüler tarafından karşılandığı için siz de bu konuda hem bilgi alabilir hem de onlara destek olabilirsiniz.