Bir canlı ile yaşamak, aynı evi paylaşmak ve onun bakımını üstlenmek dünyanın en güzel hislerinden biri! Özellikle geçici bakımevlerinde sıcak ve sevgi dolu bir yuva bekleyen pek çok patili dostumuz bulunuyor. Bu noktada sahiplenme sürecindeyseniz ya da bu konuda emin olamadığınız noktalar varsa kendinize sormanız gereken bazı sorular olabilir. Bu sorulara verdiğiniz yanıtlar da sahiplenmenin sorumluluğu ile ilgili kendinizi daha iyi tanımanıza yardımcı olabilir.
Gelin, bu sorulara birlikte yanıt verelim ve bir canlı ile yaşadığınızda neleri göz önünde bulundurmanız gerekir yakından bakalım.
Cevap “evet” ise: Bir canlı sahiplenmek için önemli bir gerekliliğe sahipsiniz demektir.
Cevap “hayır” ise: Hayvan sahiplenmenin bazı gereklilikleri var. Veteriner, aşı, mama gibi giderlerden dolayı ekstra bütçeye ihtiyacınız olabilir.
Cevap “evet” ise: Evden sürekli uzak kalacaksanız, ilgilenecek birini bulsanız dahi bunun kalıcı bir çözüm olmadığını bilmelisiniz. Özellikle yakın zamanda bir kedi ya da köpek sahiplenenlerin onlarla birlikte daha çok vakit geçirmesi, hatta bu birliktelik için vakit yaratması gerekir.
Cevap “hayır” ise: Sık seyahatlerin olmadığı bir yaşam tarzı, özellikle köpek sahibi olan hayvanseverler için büyük bir avantajdır. Bununla birlikte patili dostu olan insanlar da elbette seyahat edebilir. Bu durumda güvenebileceğiniz dostlarınızın olması büyük bir avantaj olacaktır.
Cevap “evet” ise: İleride değişecek hayat şartlarından, sahiplendiğiniz canlının etkilenmemesi gerekir. Bu ömürlük bir yolculuk olduğu için çocuğunuz olduğunda patili dostunuzla birlikte bu duruma adapte olmak istemiyorsanız hayvan sahiplenmeyi tekrar düşünebilirsiniz.
Cevap “hayır” ise: Çocuğunuz olması durumunda patili dostunuzun ailenizin bir üyesi olmaya devam edeceğini düşünüyorsanız bu durum hayvan sahiplenmeniz için en önemli kriterlerden birine sahip olduğunuz anlamına gelir.
Cevap “evet” ise: Canlıların alıştığı aileden başka bir aileye geçmesinin ve yeni bir yere alışmasının zorluğu, sahiplenmeden önce düşünülmesi gereken bir konu. Çocuğunuzla da bu konuyu paylaşarak uzun vadeli bir karar vermeniz gerekebilir.
Cevap “hayır” ise: Başka bir canlıya bakma konusunda sorumluluk sahibi olduğunuz çok açık. Birlikte güzel bir yolculuğa başlamak için bu durum çok önemli.
Cevap “evet” ise: Ne kadar uygun ortam sağlarsanız sağlayın özellikle patili canlılar, eşyalarınızı tırnaklayabilir ve zaman zaman bazı nesneleri düşürüp kırabilirler. Bu nedenle sahiplenme sürecinden önce eşyalarınızın sizin için ne kadar değerli olduğunu düşünüp, verdiğiniz karara göre değerlendirme yapmanız da önemlidir.
Cevap “hayır” ise: Sahipleneceğiniz canlının eşyalarınıza zarar verme ihtimalini bilip eşyalarınıza önem vermemeniz hayli önemli. Belki eşyalarınıza bir zarar gelmeyecek, ancak gelse dahi bu durumu yönetebilecek olmanız harika.
Cevap “evet” ise: Birlikte yaşadığınız insanların başka bir canlıyla birlikte yaşamaya sıcak bakması muhteşem! Çünkü patili dostlarımızın ihtiyacı olan en önemli şey, sevgi dolu bir yuva.
Cevap “hayır” ise: Maalesef sahiplenme kararı sizin için büyük bir risk. Evinizi paylaştığınız kişiler bu duruma belki alışabilir, ancak alışamazlarsa mecburen dostunuzdan vazgeçmek zorunda kalabilirsiniz. Bu ayrılık hem onun için hem de sizin için üzücü sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle evdekilerin bu konuya sıcak bakması önemli.
Cevap “evet” ise: Sahiplenmek hem sizin hayatınızı hem de canlının hayatını etkileyecek önemli bir karardır. Karşılıksız sevgi size iyi gelecektir, ama sorumluluk kısmını da unutmamak gerekir. Her canlının farklı sorumlulukları vardır.
Cevap “hayır” ise: Patili bir dost sahiplenirken onun tüm sorumluluklarını alacak kişi de sizsiniz! Bu nedenle sahiplenme fikrini kendi yaşam biçiminiz ve beklentileriniz doğrultusunda değerlendirmeniz her anlamda en iyisi olacaktır.
Cevap “evet” ise: Böyle bir deneyiminizin olması harika. Eğer bir canlıyla birlikte yaşamaya başlarsanız daha önceki tecrübeleriniz sayesinde birlikte yaşamak ikiniz için de daha kolay olacak.
Cevap “hayır” ise: Daha önce hiç başka bir canlının bakımını üstlenmediyseniz ve bu konu hakkında bilginiz yoksa veterinerlerden bu konuda bilgi alabilir ve “Bilgilen” bölümündeki makalelerimize göz atabilirsiniz.
Cevap “evet” ise: Eğer sahiplenmeyi düşündüğünüz canlının tüylerine karşı alerjiniz varsa hayat sizin için çok zor olabilir. Bazı durumlarda ilaçlar da yetersiz kalabilir. Bu durumda patili dostunuzla birlikte yaşamak sizin sağlığınız için de çok riskli bir durum hâline gelebilir.
Cevap “hayır” ise: Alerjiniz yoksa sahipleceneğiniz canlıyla daha kolay ve sağlıklı bir ilişki kurabilirsiniz.
Cevap “evet” ise: Sahiplendiğiniz canlıyla vakit geçirmeniz çok kıymetli. Eğer bol zamanınız varsa patili dostunuzu kolayca gezdirebilir, ihtiyaçlarını karşılayabilir ve onunla unutamayacağınız eğlenceli anılar biriktirebilirsiniz.
Cevap “hayır” ise: Maalesef sadece hafta sonları zaman ayırmak, evinizde yaşayan bir canlıyla vakit geçirebilmek için pek yeterli olmayabilir. Gün içerisinde de hem beslemek hem de diğer ihtiyaçlarını karşılamak için zaman harcamak gerekir. Böyle bir zamanınız yoksa sahiplenme konusunu tekrar düşünebilirsiniz.
Cevap “evet” ise: Evinizin uygun olması, ev sahibinizin de bu konuda izninin olması sahiplenme aşamasında çok değerli. Bu durum bir canlıyla birlikte yaşayacaksanız evle ilgili herhangi bir problem olmayacağı anlamına gelir.
Cevap “hayır” ise: Evcil hayvan konusunda ev sahibiniz katı kurallara sahipse maalesef çeşitli zorluklar yaşayabilirsiniz. Özellikle patili dostlarımızı sahiplenirken onunla huzurla yaşamak için ev sahibinizle de anlaşmanız gerekebilir.
Cevap “evet” ise: Bu birliktelik sosyal yaşamınızda çok büyük bir değişim yaratmayacağından sizin için de sorun olmayacağı anlamına gelir.
Cevap “hayır” ise: Patili dostlarımız sosyal bir yaşama engel değildir. Özellikle bir kediniz varsa ona bakacak birini bulmak ve yeterli mama-su bırakmak koşuluyla evinizden birkaç gün uzak kalabilirsiniz. Bununla birlikte köpekler bu konuda çok daha hassastır ve tuvalet ihtiyaçları için genellikle size bağımlıdırlar. Bu nedenle sosyal yaşamınız çok aktifse ve buna bazı sınırlar koyamayacağınızı hissediyorsanız patili dostlarımızı sahiplenme konusunda biraz daha düşünebilirsiniz.
Cevap “evet” ise: Yurt dışına taşınmayı düşündüğünüz bir dönemde hayvan sahiplenmek iyi bir seçenek olmayabilir. Yurt dışına çıkarken sahiplendiğiniz dostunuzu da yanınızda götürmek isterseniz birçok prosedürü yerine getirmeniz gerekecektir. Yanınıza almayı düşünmüyorsanız hiç sahiplenmemiş olmanız daha iyi bir seçenektir.
Cevap “hayır” ise: Şu an böyle bir ihtimal yoksa bir canlı sahiplenmenize engel olabilecek en önemli adımlardan birini geçmişsiniz demektir. Ancak ileride gitme ihtimaliniz doğarsa ve “Bu durum yollarımızı ayırmamıza sebep olabilir.” diye düşünüyorsanız sahiplenmeyi tekrar düşünebilirsiniz.
Cevap “evet” ise: Bu birlikteliği bir yol arkadaşlığı olarak gördüğünüz anlamına gelir. Dostunuzun ihtiyaçlarını anlayıp onu tanıdıktan sonra kolayca uyum sağlayabilir ve zorlukları geride bırakabilirsiniz.
Cevap “hayır” ise: Yeni bir dost edinmek için ön koşullardan biri sabırdır diyebiliriz. Bir canlının yeni bir ortamı benimsemesi, tuvalet eğitimi olmayan bir canlının alışması için biraz zamana ihtiyaç vardır. Bir canlıyı sahiplendiğinizde onu yol arkadaşınız olarak görmeniz gerekir. Böyle düşünmüyorsanız sahiplenme konusunu tekrar düşünmelisiniz.
Cevap “evet” ise: Hayvan sahiplenmek için hazırsınız! Uygulamamızın “Sahiplen” bölümünde yer alan dostlarımızın profillerine girmeniz ve “Sahiplenmek İstiyorum” butonuna tıklamanız yeterli. Açılacak formu doldurmanız üzerine İstanbul Gönüllüleri sizinle iletişime geçerek sahiplenme sürecinize yönelik değerlendirme aşamasını başlatacaktır.
Cevap “hayır” ise: Gerçekçi olmak ikiniz için de atılacak en önemli adımlardan biridir. Eğer bir hayvansever olarak sahiplenmek için gereken koşulları şimdilik karşılamadığınızı düşünüyorsanız uygulamamızdaki “Semt Sakinleri” bölümünü inceleyerek semtinizdeki canlıları görüp onlar için destekte bulunabilirsiniz. Ayrıca geçici bakımevlerini de ziyaret edebilirsiniz.