Köpeklere Kulak Küpesi Neden Takılır

Sokağımızda yaşayan patili dostlarımızın bazen kulaklarında farklı boyutlarda ve renklerde küpeler görüyoruz. Bu durumda çok sayıda vatandaş köpek küpelerinin ne anlama geldiğini merak ediyor. Hatta bu konuda toplumda birçok yanlış anlaşılma da mevcut.

Biz de bu noktada köpek küpesi konusunda hem sizi bilgilendirmek hem de doğru bilinen yanlışları düzeltmek için bu yazıyı derledik.

Sahipsiz köpeklere takılan kulak küpesi; o köpeklerin kısırlaştırıldığı, aşılama gibi rehabilitasyon işlemlerinin yapıldığı ve mikroçip takılarak kayıt altına alındığı anlamına gelir.

Köpeklere Neden Kulak Küpesi Takılır?

Sahipsiz köpekler; müdahale görmüş olduklarının dışarıdan görülmesi amacıyla, bakımevindeki kısırlaştırma, aşılama gibi rehabilitasyon işlemleri sürecinde kulak küpesi ile işaretlenmektedir.

Kulak Küpelerini Kim Takar?

Sokaktaki sahipsiz patili dostlara küpeler, o hayvanın yaşadığı bölgede bulunan yetkili belediyeler tarafından takılır.

Köpek Küpesi Renkleri Ne Anlama Gelir?

Kırmızı, yeşil, pembe, sarı gibi çeşitli renklerde köpek kulak küpesi bulunur. Ancak sanılanın aksine sokak köpeklerinde kullanılan farklı renklerdeki küpelerin özel bir anlamı yoktur. Genel olarak küpesi olan köpeklerin, belediyelerin veterinerlik hizmetleri tarafından muayene edildiğini, kısırlaştırıldığını ve aşılandığını anlayabilirsiniz.

Kulak Küpesi Olmayan Köpeklere Nasıl Yaklaşılması Gerekir?

Sokakta kulak küpesi olmayan bir köpek gördüğünüzde ALO 153 Çözüm Merkezi’ni arayarak yetkili belediyeyi bilgilendirerek patili dostlarınıza yardımcı olabilirsiniz. Böylece yetkililer 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında köpeği bulunduğu yerden alır. Sağlık durumları iyi değilse öncelikle onların iyileştirilmesi için gerekli tedavileri uygular. Ardından köpeği kayıt altına alır.