Yerel Hayvan Koruma Görevlisi Eğitimi Nedir

Sokaklarda yaşayan patili dostlarımız, şehir hayatının önemli bir parçası ve desteğimiz ile onlar için hem daha güzel hem de daha yaşanabilir bir şehir yaratmamız mümkün. Bunu sağlamak için birçok İstanbullu uygun alanlarda her gün mama ve su kaplarını dolduruyor. Ancak yerel yönetimlerle eşgüdümlü yürütülen çok daha etkili bir yöntem de bulunuyor.

5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile yerel yönetimler ve gönüllülerin bir arada hareket edip çok daha fazla dostumuza ulaşması mümkün. Yasa ile çerçevesi çizilmiş, “Yerel Hayvan Koruma Görevlisi” adı verilen özel bir statü bulunuyor. Yerel Hayvan Koruma Görevlileri, yerel yönetimlerle beraber bulundukları bölgede yaşayan dostlarımızın aşılarını takip edebiliyor ya da mamalarının tedariki için çalışmalar yürütebiliyor.

Bu noktada da “Yerel Hayvan Koruma Görevlisi nasıl olunuyor?” sorusu aklınıza takılmış olabilir. Ancak ilk olarak Yerel Hayvan Koruma Görevlisi’nin sorumluluklarını açıklamamız daha doğru olacaktır.

Yerel Hayvan Koruma Görevlisi Nedir?

İstanbul’da herhangi bir karşılık beklemeden sokak hayvanlarına mama ve su veren sayısız vatandaşımız ikamet ediyor. Mahallelerde yaşayan patili dostlarımızın sorumluluğunu gönüllü olarak alan kişilere ise Yerel Hayvan Koruma Görevlisi adı veriliyor.

Yerel Hayvan Koruma Görevlileri, gönüllü olarak çalışmaya başlamadan önce zorunlu bir eğitime katılıyor. Eğitim ile görevliler, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu çerçevesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile ortak olarak yapabilecekleri faaliyetleri ve sorumluluklarını öğreniyor.

Yerel Hayvan Koruma Görevlileri’nin çalışmaları hem İBB hem de Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlüğü tarafından resmi olarak tanınıyor ve gönüllü faaliyetleri yasal kapsamı içerisinde değerlendiriliyor.

Yerel Hayvan Koruma Görevlisi Eğitimi Nasıl Alınır?

Yerel Hayvan Koruma Görevlisi olmak isteyen vatandaşların öncelikle eğitim için başvuru yapması gerekiyor. Tarım Orman Bakanlığının I. Bölge Müdürlüğü (İstanbul Şube Müdürlüğü) başvuruları kabul ediyor.

Yerel Hayvan Koruma Görevlisi başvuru dilekçesi doldurulup istanbul.dkmp@tarimorman.gov.tr adresine e-posta atılarak kolayca başvuru yapılabiliyor.

Ayrıca dileyen vatandaşlar, Fatih Ormanı Kampüsü 34485 Maslak - Sarıyer / İSTANBUL adresine dilekçeyi elden ya da posta veya kurye gibi yöntemlerle de iletebiliyor.

Dilekçe ile beraber ikamet senedi, nüfus cüzdanı fotokopisi ve 2 adet vesikalık fotoğrafın da iletilmesi gerekiyor.

Başvuru kabul edildiğindeyse Tarım Orman Bakanlığı yetkilileri tarafından İBB Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü haberdar ediliyor. Müdürlük bünyesinde yer alan VetAkademi, eğitimleri planladıktan sonra Yerel Hayvan Koruma Görevlisi adayları ile iletişime geçiyor.

Covid-19 pandemisinin etkisini devam ettirmesi nedeniyle eğitimler Zoom üzerinden gerçekleşiyor. Eğitimlere katılmak isteyen adayların Zoom’un resmi sayfası aracılığı ile uygulamayı indirmesi ve kaydolması gerekiyor.

İki gün içerisinde gerçekleşen eğitimlerin toplam uzunluğu ise 4 saat. Ancak bu süre, soru-cevap gibi etkinliklerle uzayıp kısalabiliyor.

Eğitimleri tamamlamadan hiçbir aday, Yerel Hayvan Koruma Görevlisi olmaya hak kazanamıyor. Ayrıca eğitimler ücretsiz olduğu gibi tamamına da katılmak zorunlu. Eğitimlerin ardından Yerel Hayvan Koruma Görevlisi olan kişiler, kimlik kartına sahip oluyor.

Yerel Hayvan Koruma Görevlisi Ne Yapar?

Yerel Hayvan Koruma Görevlisi’nin çok sayıda sorumluluğu bulunuyor. Bunlar arasında kısırlaştırma faaliyetlerine katılım ya da bölgede yer alan işletmelerle anlaşıp mama tedariki gibi birçok önemli başlık bulunuyor.

Yerel Hayvan Koruma Görevlileri’nin yaptıkları bazı faaliyetler ise şöyle sıralanıyor:

  • Sokakta yaşayan köpek ve kediler başta olmak üzere sahipsiz hayvanların bakımının yapılması
  • Patili dostlarımızın aşılarının takibinin yapılması, aşıya ihtiyacı olanların belirlenmesi ve aşılanması sürecine katılım sağlanması
  • Aşılı dostlarımızın işaretlenmesi
  • Kısırlaştırma faaliyetlerinin sağlanması ve kısırlaştırılan hayvanların işaretlenmesi
  • Aşı işlemleri sonrasında geri bırakma ya da sahiplendirme için barınaklarda koruma altına alma faaliyetlerine katılım
  • Bölgede yer alan işletmeler, lokantalar ya da fabrika gibi tesislerle anlaşıp sokakta yaşayan patili dostlarımız için mama tedarik edilmesi
  • Sokakta yaşayan dostlarımızla ilgili bilgilendirme faaliyetleri için hazırlanan broşür veya dergi gibi yayınların basılması veya yayımlanması

Süreçlerin tamamı, yerel yönetimlerle eşgüdümlü olarak yürütülüyor. Yani Yerel Hayvan Koruma Görevlisi bu işlemleri tek başına yapmıyor. Ayrıca tüm bu süreç, yasal çerçeve içerisinde gerçekleşiyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yer alan Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü, Yerel Hayvan Koruma Görevlileri ile birçok alanda eşgüdümlü olarak çalışıyor. Mikroçip uygulaması ile patili dostlarımız başta olmak üzere sahipsiz hayvanların takibinin yapılabilmesi sağlanıyor.

Mikroçip uygulamasına ek olarak hayvan nakil aracı, Motovet ve Vetbüs gibi hizmetlerle de Yerel Hayvan Koruma Görevlileri’nin bulundukları alanlara hizmet götürülebiliyor. Hayvan nakil aracı ile dostlarımızın farklı bölgelere nakil işlemleri gibi faaliyetler yürütülüyor. Vetbüs ise aşılama ve tedavi ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlıyor.

Son olarak Yerel Hayvan Koruma Görevlileri’nden gelen ihbarlara hızlı müdahale için Motovet hizmeti kullanılıyor. Motosiklet ile İstanbul Avrupa Yakası’nda farklı noktalara kolayca ulaşılabiliyor.

Yerel Hayvan Koruma Görevlisi Raporu Nedir?

5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu çerçevesinde yerel hayvan koruma görevlileri, 1 yıl boyunca görev alıyor. Görev kapsamında tespit ettikleri sorunları yetkilere bildirmekle sorumlu tutuluyorlar. Buna ek olarak bir yıl boyunca yaptıkları çalışmaları, her yılın aralık ayında rapor haline getirip Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlüğüne iletmeleri gerekiyor.

Yerel Hayvan Koruma Görevlileri, sokak hayvanlarının sorumluluğunu üstlenen kişiler olmalarının yanı sıra kimlik taşımaya da hak sahibi oluyor. Bölge ve mahallelerde yapılan çalışmalar sırasında da kimliklerini taşımaları zorunlu. Yani kimlikleri yanlarında olmadan faaliyetlere katılmamaları gerekiyor.

Son olarak Yerel Hayvan Koruma Görevlileri 1 yıl süreyle faaliyet gösterebiliyor. Ancak olumlu çaba sarf ettiği belirlenenlerin görevleri istedikleri takdirde 1 yıl daha uzatılıyor. Ayrıca kimliklerinin geçerlilik süresi de bu süreçte uzuyor. Böylece 1 yıl daha çalışmalarına devam edebiliyorlar.