Patili dostunuz yaşıtlarına göre biraz kilolu olabilir. Bunda hiçbir sorun yok. Ancak bu kilo fazlalığı belirli bir sınırı geçerse işte o zaman obeziteye sebep olabilir. Obezite ise maalesef beraberinde birçok sağlık problemini getirir.
Biz de bu nedenle patili dostlarımızın sıklıkla karşılaştığı sağlık sorunundan biri olan obezite hakkında bilmeniz gereken en önemli noktaları bu yazımızda açıklamak istedik. O halde, ilk olarak kedilerde obezitenin ortaya çıkmasının nedenlerinden bahsedelim.
Kilo alımı, tüketilen besinlerden alınan kaloriler harcanan enerjiyi aştığı zaman gerçekleşir. Böylece arka kalan enerji vücutta depolanır. İnsanlar gibi kediler de yanlış beslenme, egzersiz eksikliği, yaşlılık ve sağlık sorunlarından kaynaklı olarak yavaşlayan metabolizma gibi çeşitli nedenlerle aşırı kilolu olabilir. Kedilerde obezitenin nedenlerini şöyle açıklayalım:
Kediler, vahşi yaşamlarında karınlarını doyurabilmek ve hayatta kalabilmek için avlanmaya çıkardı. Avlanma ise onlara efor kaybettiren yoğun egzersizler gerektiren bir süreçti. Patili dostlarımızın evcilleşerek insanlarla iç içe bir hayat sürmeye başlamasıyla birlikte bu durum değişti. Özellikle evde yaşayan kediler, öğünlere kolayca erişebildiği için yedikleri yemeklerin kalorilerinin bir kısmını yakmamış oluyorlar. Bu da kedilerde kilo alımına neden olabiliyor.
Protein yerine karbonhidrat ve yağ oranı yüksek öğünler kilo alımına neden olabilir. Bu nedenle dostunuz için protein oranı yüksek ve karbonhidrat oranı düşük kedi mamaları tercih edebilirsiniz.
Kısırlaştırma, bir kedinin doğal aktivite seviyesini azaltabilir. Bu da patili dostunuzun yediklerinin kalorisini daha az yakmasına ve kilo almasında etkili olur. Bu nedenle kısırlaştırılan dostlarınıza özel kedi mamaları almanızı öneririz.
Yaşlı kedilerin kilo alma olasılıkları genç kedilere oranla daha yüksektir. Çünkü yaşı yüksek kedilerin metabolizması daha yavaş çalışır. Bu da daha az yağ yakımı anlamına gelir.
Bunlara ek olarak genetik faktörler yani kilo almaya yatkınlık, ilaç kullanımı ve hastalıklar kilo alımına neden olabilir. Bu nedenle patili dostunuzun kilo durumunu sık sık kontrol etmenizde fayda var.
Bir kedinin kilolu olması, kilosunun ideal vücut ağırlığından %10- %20 arasında fazla kilolu olmasıdır. Bu oran %20’yi aşarsa kedi, obez olarak değerlendirilir. Kedilerin ideal kilosu yaşına, cinsiyetine göre değişiklik gösterir. Ancak yetişkin ve sağlıklı bir kedi ortalama 4-6 kilo aralığında olur. Dostunuzun ideal kilosunu öğrenmek için bir veteriner hekime danışmanızı tavsiye ederiz.
Ancak kendiniz de dostunuzun kilolu olup olmadığını az çok anlayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken şudur: Kedinin göğüs kafesi kısmını elinizle severken kemiklerini hissediyor ama göremiyorsak kedinin kilosu ideal demektir. Ancak kemikleri hissedemiyorsak kedinin kilo sorunu olduğu anlamına gelir.
Fazla kiloya sahip olan veya obez olan kediler ileride diyabet, eklemlerde kireçlenme, idrar yolları hastalıkları gibi çeşitli sağlık sorunları yaşayabilirler. Bunun olmaması, dostunuzun ideal kilosuna kavuşmasıyla yani uygun obezite tedavisiyle mümkün. Bu konuda size yardımcı olabilecek birkaç önerimiz var.
Dostunuzun sağlıklı bir şekilde kilo vermesini sağlamak için mamayı azaltmak doğru bir yöntem değil. Çünkü mama miktarını azaltmak kedinizi strese sokabilir, onun ciddi anlamda aç kalmasına neden olabilir ve diyetten soğutabilir. Bu nedenle dostunuza diyet mama verebilirsiniz.
Kedi obezite mamasının yağ oranı düşüktür. Bu nedenle dostunuzun hoşuna gitmeyebilir. Bunu engellemek için diyet mamayı önceki mamasıyla karıştırarak kedinizin yemesini sağlayabilirsiniz. Aksi hâlde sindirim sistemi sorunlarına yol açabilir ve mamadan soğuyabilir. Ardından, her seferinde mama kabına eklediğiniz mamayı bir tutam azaltmanız yeterli olur.
Dostunuza tüketmesi için 1’den fazla mama kabında mama veriyorsanız bunun sayısını 1’e indirebilirsiniz. Evin veya bahçenizin birçok noktasına su kapları koyarak onu su içmeye teşvik edebilirsiniz. Su tüketimi, metabolizmasını hızlandırmaya yardımcı olur. Bu da kalori yakımını artırmada etkilidir.
Kedinizin yaşam kalitesini artırmak için ödül mamaları ve kendi öğünlerinizden ikram ettiğiniz atıştırmalıklar gibi ek gıdaları mümkün olduğunca ona yedirmemeniz önemli. Çünkü insanlar gibi patili dostunuz da özellikle yemek sonrası abur cubur tüketerek kilo alabilir.
Kilo vermek için egzersiz yapmak da beslenmek kadar önemli. Kedinizin obezite sınırının altında kalmasını sağlamak için ona çeşitli oyunlar oynatabilirsiniz. Onların avcılık iç güdülerini harekete geçirebilecek birçok oyun söz konusu. Dilerseniz “Kendin Yap: Kedi ve Köpeklerin Severek Oynadığı Oyuncaklar” başlıklı yazımızdan kedinizin oynayabileceği oyuncaları yapabilir ve onunla bol egzersizli ve keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.
Patili dostunuzu fazla kilolardan kurtarmanız mümkün. Ancak dostunuzun obezite sorunu yaşamasını engellemenin en etkili yolu en başında onun obez olmasını önlemektir.
Kedi obezite tedavisinde olduğu gibi obeziteyi önlemede de beslenme ve egzersiz oldukça önemli rol oynar. Bunların yanı sıra düzenli kontrollerin de yapılması gerekir. Kedilerde obeziteyi önlemenin bazı yolları şu şekildedir:
● Düzenli Beslenme: Kedinizin günde 2 kere ve aynı saatte, aynı miktarlarda mama tüketmesini sağlayın. Kedinizin yaşına, cinsiyetine ve kilosuna uygun miktarda mama tüketmesini sağlayın. Mesela ortalama 2.5-4.5 kilogram ağırlığında bir kedi günde 30-50 gram mama tüketir. Ancak yine de bir veteriner hekimle görüşerek kediniz için en uygun mama türünün ne olduğunu, ne kadar ve hangi sıklıkla mama tüketmesi gerektiğini öğrenmenizi tavsiye ederiz.
● Düzenli veteriner kontrolü: Veteriner ziyaretlerinizde kedinizin vücut ve kas durumu kontrolünü yaptırabilirsiniz. Bu testler, kedinizin durumunu takip etmenize yardımcı olur.
● Düzenli tartılma: Ani kilo kaybı ve kilo alımı ciddi bir hastalığın habercisi de olabilir. Kedilerde hızlı kilo kaybı karaciğer yağlanması gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kendiniz evde dostunuzu tartabilirsiniz. Bunun için önce kendini tek başınıza, ardından kedinizi kucağınıza alarak tekrar tartılıp kedinizin kilosunu öğrenebilirsiniz.
Kedinize bir diyet uygulamadan önce bir veteriner hekime danışmanız gerektiğini hatırlatmak istiyoruz. Aksi hâlde yanlış bir diyet uygulaması onun sağlığının bozulmasına yol açabilir. Böylece doğru bir diyetin yer aldığı disiplinli zayıflama programları sayesinde dostunuz ideal kilosuna kavuşabilecek.