Yavru köpekler bebek oldukları için oldukça hassas olurlar. Bebeklik dönemlerinde sahiplerine alışıp onlarla birlikte yaşamayı öğrendikleri için de bakıma ve yönlendirmelere ihtiyaç duyarlar.
Yeme içme düzenleri, tuvalet alışkanlıkları, uyku düzenleri, oyun oynama sıklıkları diğer yaştaki köpeklere göre büyük farklılıklar gösterir. Mesela yavru köpeklerin beslenme ihtiyaçları yetişkin köpeklere göre oldukça farklıdır. Çünkü yavru köpeklerin dişleri tam gelişmemiş olur.
Tüm bunlardan sonra yavru köpek bakımı, düşünüldüğünden daha çok dikkat isteyen hassas bir konudur diyebiliriz. Bu nedenle bu yazıda yavru köpeklerin bakımı konusunda bilmeniz gerekenleri anlatacağız. Ancak öncelikle 1 ayın altındaki yavru köpekleri ele alalım. Çünkü yavru köpekler ilk 4 hafta diğer aylara göre çok daha hassas olurlar. Buyurun o halde, iyi okumalar!
2 yaşının altında, özellikle 1 aya kadar olan yavru köpekler için bakım çok daha hassastır. Örneğin bu yavru köpeklerin ilk 2 ay anne sütü ile beslenmesi, kardeşleri ile uyuması ve onlarla zaman geçirmesi önemlidir. Ancak köpek, annesinden ayrı kalmışsa bakımını sizin yapmanız gerekir. Bu bakımları şöyle açıklayalım:
Yavru köpeklerin 4 haftadan sonra çene ve diş kuvveti gelişim gösterir. Ancak hala hastalıklara karşı bağışıklıkları zayıftır. Bu nedenle onları beslerken, gezdirirken, eğitirken çok dikkatli olmak gerekir.
Yavru köpeklerin dişleri gelişmediği ve sindirim sistemleri yetişkin köpekler gibi olmadığı için onları beslerken dikkatli olmak gerekir. Sahiplendiğiniz yavru köpeğe başlangıç maması verebilirsiniz. Bu sayede yavrunun mamayı çiğnemesi daha kolay olur ve onu daha kolay sindirebilir. Ayrıca evinizde bu mamalardan yoksa ona su ile karıştırılmış inek sütü içirebilirsiniz ya da haşlanmış sebze yedirebilirsiniz.
Yavru köpeklerin, kaç aylık olduklarına göre günde tüketmesi gereken öğün sayısını şöyle sıralayalım:
Mama miktarı konusunu, yavru köpeğinizin büyüklüğüne göre günlük alması gereken besin miktarını bir veteriner hekimden öğrenmeniz iyi olur. Mesela yavru köpeğinizin günde 150 gram mama yemesi gerekiyorsa bunu eşit parçalarda öğünlere bölebilirsiniz.
Sokakta yaşayan patili dostunuz için de durum bu şekildedir. Ancak öncelikle annesinin yanında olmadığından emin olmanız gerekiyor. Çünkü annesi onu kendi sütüyle daha sağlıklı bir şekilde besleyebilir. Annesinden ayrıysa yavru köpeğe inek veya keçi sütü içirebilirsiniz. Ancak bu sütler yavru köpeklere göre fazla laktozludur ve onlar için sindirmesi zordur. Bu yüzden laktozsuz sütü su ile karıştırıp yavru köpeğe vermeniz gerekir. Ayrıca köpek 1 aylıktan büyükse ona şu besinleri haşlayarak verebilirsiniz:
Yavru köpekler, büyük köpekler gibi idrar tutamayabilir ve sıvı ağırlıklı beslendikleri için bu dönemde daha sık idrar yapabilirler. Bu nedenle yavru köpekler sık sık tuvalete gitme ihtiyacı hissederler. Belki gün içerisinde 7-8 kere idrar yapabilirler. Onlara tuvalet eğitimi vermek için öncelikle yavru köpeklerin ne zaman tuvalete gitmek isteyeceklerini bilmek gerekiyor. Mesela yemekten sonra, oyun oynarken ya da oyun oynadıktan sonra yavru köpekler tuvalete gitmek ister.
Ek olarak özellikle sahiplenilen yavru köpeklerin tuvaletini kolay yapabilmesi için özel pedler kullanılabilir ve idrarın pedlere yapılabilmesi için ödül mamalarından destek alınabilir. Tabii sokağınızdaki sahipsiz bir köpeğe bakıyorsanız ya da köpeğiniz bahçenizde yaşıyorsa böyle bir tuvalet yönlendirmesine ihtiyacınız yok.
Yavru patili dostunuza bahçenizde veya evinizde bakıyorsanız ona öncelikle baktığınız yerde bir alan belirlemeniz önemli. Bu ortamın onları sakinleştirmesi, onlara aile ortamı sunması ve uygun sıcaklıklarda olması gerekir. Mesela köpeklerin uyuması için hava sıcaklığının 10 derece ve üzerinde olması önemlidir.
Bunun için özellikle soğuk havalarda ona, içine girebileceği ve sıcak bir alan inşa etmeniz gerekir. Çünkü kışın yavru köpek bakımında soğuk hava, en büyük tehdit olabilir. Bunun nedeni köpek yavrularının bağışıklık sisteminin yetişkin köpeklere göre daha zayıf olmasıdır.
Yazın yavru köpek bakımı konusunda ise onlara inşa ettiğiniz yaşam alanının içine su koymanız şart. Suyu gün içinde mümkün olduğunca tazelemenizi öneririz.
Eğer evinizde yaşayan bir yavru köpeğiniz varsa onun alanını odada bir minderle sınırlayabilirsiniz. Yavru köpek dostunuz için sınırladığınız alana yumuşak bir zemin hazırlayabilirsiniz. Bu alana yavrunun annesinin ya da kardeşlerinin kalp ritimlerini taklit edecek bir saat ve ona kardeşlerini anımsatacak bir peluş oyuncak koyabilirsiniz. Bu sayede yavru, kendini evinde ve huzurlu hissedebilir.
Özellikle uzun tüylü yavru köpekleri temizlerken köpekler için temizleyici ya da tüy tarayıcı spreyler kullanabilirsiniz. Alternatif olarak bir bezi ıslatıp bitkisel bir sabun yardımıyla köpeğinizin patisini ve tüylerini silebilirsiniz. Ardından temiz bir ıslak bezle patili dostunuzu durulayabilir ve düşük dereceli saç kurutma makinesini uzaktan tutarak onu kurutabilirsiniz.
Yavru köpek bakımı hakkında bildiklerimizi sizinle paylaştık. Dilerseniz Köpek Bakımı Nasıl Olmalıdır? başlıklı yazımızı okuyarak yetişkin köpek bakımı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.