Sokakta yaşayan patili dostlarımız kent hayatının bir parçası. Bu durumun farkında olan birçok hayvansever, patili dostlarımızın ihtiyaçlarını karşılıyor ve bakımlarını yapıyor. Ayrıca birçok vatandaş, bizimle yaşayan patili dostlarımızın toplumda, şehir hayatında bizim gibi birçok hakka sahip olduğunun farkında. Ancak bu hakların devlet tarafından kabul edilmesi oldukça önemli.
Bu doğrultuda “5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu”nda düzenlemeler yapılarak hayvanların haklarını koruma konusunda çok önemli adımlar atıldı. Biz de bu noktada özellikle “Sokak Hayvanları Yasası” olarak da anılan Hayvanları Koruma Kanunu hakkındaki mühim noktaları sizin için derledik. O halde buyurun. İyi okumalar dileriz.
Sokakta yardıma ihtiyacı olan sahipsiz birçok patili dostumuz var. Sokaktaki hayvanların daha iyi şartlarda yaşamasını sağlamak ve nüfuslarının kontrolsüz bir şekilde artmasını önlemek amacıyla belediyelerin sahip olduğu sorumlulukların kapsamı da yeniden şekillendi. Bu sorumlulukları maddeler halinde şu şekilde açıklayalım:
Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan düzenlemeler sadece sokak hayvanları için değildir. Hayvan sahipleri için de çeşitli sorumluluklar getirir. Kedi ve köpek sahibi olanların yerine getirmeleri gereken sorumluluklar ise şunlar:
Hayvanları Koruma Kanunu’nda sokak hayvanları için önemli düzenlemeler yapıldı. Bunların en başında gelen konular; tehlikeli köpek ırkları, pet shop’larda evcil hayvan satışı ve sokaktaki canlara karşı kötü davranışlara yönelik yaptırımlar gibi konulardır. Bu nedenle konu ile ilgili önemli soruları cevaplamakta fayda var.
Düzenlenen hayvan hakları yasasına göre Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro gibi tehlike arz eden hayvanları sahiplenmek yasak. Hatta sadece bu ırkları sahiplenenlere değil; onların melezlerini üretene, sahiplenene, takas edene, hediye edene ve onların ülkeye girişini, satışını, reklamını yapana da 11 bin TL para cezası verilecek. Ayrıca bu hayvanlara el konulacak ve hayvanlar ilgili belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülecek.
Yasa ile birlikte tehlike arz eden köpek ırklarının tasması ve ağızlığı olmadan sokağa çıkartılmasına, çocuk oyun alanları ve parklarına girmesine de yasak getirildi. Yasaya uyulmaması durumunda köpek sahibine 11 bin TL idari para cezası verilecek. Bu ihlalin tekrar yapılması halinde kişiye tekrar idarî para cezası verilecek, köpek ise ilgili belediyenin bakımevine götürülecek.
Evcil hayvanların satış merkezleri olan pet shop’larda köpek ve kedi bulundurmak 14 Temmuz 2022’den sonrası için yasaklandı. Ancak evcil hayvanların bilgilerine sadece kataloglardan, fotoğraflardan, broşürlerden bakılabilecek şekilde internet üzerinden satış işlemi yapılabilecek.
Hayvan Hakları Yasası olarak da bilinen Hayvanları Koruma Kanunu’na göre patili dostlarımızın zarar görmemesi için onlara kasti bir şekilde yapılacak kötü davranışlara çeşitli yaptırımlar uygulanacak. Ayrıca hayvan haklarını ihlal edecek herhangi bir hareketin yaptırımı sadece para cezası olmayacak, hapis cezası da bu yaptırımlardan biri olacak.
Ülkemizde hayvanları korumaya yönelik yasalar günden güne iyileştiriliyor. Hayvan haklarını koruma amacıyla yasalarda yapılan son düzenlemeler de bunun en büyük örneklerinden biri. Yasal düzenlemeler ve toplum eğitimi ile birlikte yakın gelecekte tüm patili dostlarımızın daha korunaklı bir dünyada yaşayacağına inanıyoruz.