Sokak Hayvanlarına Nasıl Yaklaşılır
Sokakta yaşayan binlerce patili dostumuz bazen yardıma ve sevgiye ihtiyaç duyabiliyor ya da bir oyun arkadaşı arayabiliyor. Ancak hem onları sevmek hem de onlara yardım etmek için sokak hayvanlarını biraz daha yakından tanımaya, beden dillerini anlamaya ihtiyacımız var. Çünkü bu sayede bir kediye nasıl yaklaşılır ya da bir köpeğe nasıl yaklaşılır, onlarla nasıl iletişim kurulur daha iyi biliriz. Ayrıca hem onları huzursuz etmeyiz hem de onlarla güvenle iletişim kurabiliriz.
O halde, sokakta gördüğünüz patili dostlarımızla nasıl iletişim kurabileceğimizi adım adım anlatacağımız bu yazıyı okumaya buyurun!
1. Gözlemlemeli ve Ardından Dikkatlerini Çekmelisiniz
Sevmek ya da yardım etmek istediğiniz sokak hayvanlarına yaklaşmadan önce gözlemlemeniz ve ardından dikkat çekmeniz önemli. Çünkü onlara yaklaşırken size nasıl davranacaklarını bilemezsiniz. Aynı şekilde onların da sizinle iletişim kurmaları için en başta dikkatlerini çekebilmeniz gerekiyor.
Bu noktada köpeğin ya da kedinin gergin veya aç olup olmadığını düşünebilirsiniz. Köpeklerin ve kedilerin o an sinirli olduklarını, onların vücut dillerinden anlayabilirsiniz.
Kedi ve köpeklerin gergin olduğunu anlamak için bazı ipuçlarını şöyle sıralayalım:
Köpekler
- Normalden daha büyük görünen gözler
- Dişleri göstermek için hareket eden dudaklar
- Dik veya öne eğik kulaklar
- Yavaş sallanan gergin bir kuyruk
Kediler
- Normalden daha açık gözler
- Öne eğik ve gergin kulaklar
- Yaygın ve ileriye dönük bıyıklar
- Hırıltı
2. Güvenli Olduğunuzu Hissettirmelisiniz
Dikkatini çektiyseniz ve patili dostunuzun size karşı ilgili olduğunu hissettiyseniz güvenmesini sağlamalısınız. Çünkü patili dostlarımız, tanımadıkları insanlara güvenmek konusunda oldukça tedbirlidirler. Bu nedenle ilk kez tanışacakları insanlara yaklaşmadan önce onlardan zarar görmeyeceklerinden emin olmak isterler. Bu güveni inşa etmek de ilk saniyeden pek mümkün değil. Ancak bazı uygulamaları denemek, onların size güvenmesini hızlandırabilir:
- Sizi koklamasına izin verebilirsiniz: Köpekler ve kediler için koklamak içgüdüsel bir davranıştır. Birbirlerini, insanları, bir şeyleri koklayarak onları algılamaya, tanımaya çalışırlar. İnsanları da koklamalarının sebebi budur. Yani koklamak onlar için bir nevi selamlaşmadır. Bu sayede kişiyi tanıyıp tanımadığını tespit edebilir, hatta tanıyorsa kişideki hormonal değişikliği, o anki ruh halini bile hissedebilirler. Bu nedenle güvenli olduğunuzu anlaması için en başta sizi koklaması gerekir.
- Yüksek sesle konuşmamalısınız: Sokak hayvanlarına yaklaşırken yüksek sesle konuşmak onları ciddi anlamda ürkütebilir. Bu hareket onları hem korkutabilir hem de onların savunmaya geçmelerine sebep olabilir.
- Ani hareket yapmamalısınız: Sokağınızdaki bir köpekle ya da kediyle iletişim kurmadan, onlara yaklaşmadan önce ani bir hareket yapmak da rahatsız edebilir. Bu da özellikle kedilerin, sizi bir tehdit olarak görmesine yol açabilir.
- Uzun süreli göz temasından kaçınmalısınız: Köpekler başta olmak üzere sokak hayvanları ile uzun süreli göz teması kurmak, pek de iyi bir hareket değil. Çünkü bunu bir meydan okuma olarak algılayıp saldırıya geçebilirler. Bu da size güvenmelerini engeller.
- Size temas etmesine izin verebilirsiniz: Özellikle yetişkin ve yavru kedi bir, sizin güvenli olduğunuzu hissetmeye başladığında sizi tanımak ve selamlamak için bacaklarınızın arasında dolanabilir; kuyruğunu, burnunu, yüzünü, hatta tüm vücudunu size sürtebilir. Bu hareket, aynı zamanda onun sizden zarar gelmeyeceği konusunda ikna olmaya başladığının bir işaretidir.
3. Onlara Yavaşça Yaklaşabilirsiniz
Köpekler ve kediler kendilerini güvende hissettiklerinde karşılarındaki kişilerle dost olabilirler. Bu nedenle onların size güvenmesinin ardından artık arkadaş olmak için harekete geçebilirsiniz. Ancak bu güveni sarsmamak önemli. Bunun için sokak hayvanlarına yaklaşırken şu adımlara dikkat edebilirsiniz:
- Bir kap mama ve su verebilirsiniz: Onların size alıştıklarını düşünüyorsanız artık onlara mama ve su verebilirsiniz. Hatta ödül mamasıyla onların dikkatini kolay bir şekilde çekebilirsiniz.
- Beden dillerini okumaya çalışabilirsiniz: Yaklaştığınızda ya da mamasını yedikten sonra size kafasını uzatmaya çalışıyor mu? Sizinle herhangi bir şekilde sakince temasa geçmeye çalışıyor ve kuyruğunu hafifçe bir sağa bir sola sallıyor mu? Bu tavırdalarsa artık başlarını okşayabilirsiniz. Tabii bazı kediler bundan hoşlanmayabilir. Bu durumda onun elinize sürtünmesine izin verebilir ve neresini sevmenizi istiyorsa orasını okşayabilirsiniz. Ayrıca dilerseniz “Köpeklerin Kuyrukları Ne Anlama Gelir?” başlıklı yazımızdan köpeklerin ruh hallerini kuyruk hareketlerinden nasıl tahmin edebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
- Tasmasının olup olmadığını kontrol edebilirsiniz: Sevdiğiniz sevimli sokak hayvanı, başka birinin sahip olduğu bir patili dostunuz olabilir. Evde yaşamaya alışan ve sahibi olan bir kedinin veya köpeğin sokak yaşamına adapte olması oldukça güçtür. Bu yüzden hayvanın boynunda bir tasma olup olmadığını kontrol etmenizde fayda var. Böylece tasma üzerinde bir numara veya adres bilgisi olursa sahibine ulaşabilir ve patili dostunuzu sahibine kavuşturabilirsiniz.
- Ancak siz yaklaşırken beklenmedik tepkiler veriyor; hırlamaya, havlamaya ya da tıslamaya başlıyorsa sizi kabullenmesi için biraz daha zamana ihtiyacı var demektir. Bu durumda bir adım geri çekilmenizde fayda var.
Yaralı Bir Sokak Hayvanı Gördüğümüzde Ne Yapabiliriz?
Sevmeye, yaklaşmaya çalıştığınız patili dostunuz yaralı olabilir ya da bir sağlık sorunu bulunabilir. Özellikle kaza vb. yaralanmalarda yarayı riskli bir hâle getirmeden müdahale etmek önemlidir. Bu nedenle dostunuzu uzaktan süre gözlemleyebilirsiniz. Bir sorunu olduğunu düşünürseniz ya da yaralanma olduğunu fark ederseniz ALO 153 yardım hattını arayarak bulunduğunuz bölgeye İBB Veterinerlik Hizmetleri Müdürlüğü’nden hekimlerin gelip patili dostunuzu kliniğe götürmesini sağlayabilirsiniz. Böylece ekipler, patili dostunuzun tedavisini yapabilir. Eğer yaralı patili dostunuzu sizin veterinere götürmeniz gerekirse de mümkün olan en nazik ve dikkatli hareketlerle kucağınıza almaya özen göstermelisiniz.
Ayrıca dilerseniz SemtPati uygulaması üzerinden semtinizde bulunan sokak hayvanlarının genel sağlık durumları, beslenme düzenleri hakkındaki bazı bilgileri öğrenebilirsiniz.