İBB Veterinerlik Hizmetleri Merak Edilenler

Sokaktaki patili dostlarımız şehirdeki yaşamımızın bir parçası. Vereceğimiz küçük ama hayati destekler onlara daha yaşanabilir ve sevgi dolu bir hayat sunmaya yardımcı olabilir. İstanbul'da yaşayan birçok hayvansever, yaz kış demeden onların yaşamını kolaylaştırmaya gayret ederken İstanbul Büyükşehir Belediyesi de sokakta yaşayan patili dostlarımızın sağlığı ve refahı için elinden geleni yapıyor.

Biz de bu doğrultuda İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB) Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü’nün sorumlu olduğu hizmetler nelerdir? sorusunu cevaplayacağız.
İyi okumalar dileriz.

Sahipsiz Hayvanlara Yönelik Hizmetler

İBB Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü çatısı altında, sahipsiz patili dostlarımıza yönelik sayısız bakım ve sağlık hizmeti veriyor. Bu hizmetleri şöyle sıralayabiliriz:

1. Patili Dostlarımızın Sağlıklarının Korunması

İBB; 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği kapsamında sokaktaki hayvan dostlarımızın sağlıklı bir yaşam sürmesi için önemli faaliyetlerde bulunuyor. İBB’de görevli olan veteriner hekimler ise bu konuda gerekli ilgiyi patili dostlarımıza gösteriyor. İBB’nin sahipsiz hayvan dostlarımıza verdiği sağlık hizmetlerini şöyle açıklayabiliriz:

  • Bulundukları yerden tedavi edilmesi için alınması
  • Bakımevine sevk edilmesi
  • Muayene ve tedavilerinin yapılması
  • Parazit bakımları için gerekli aşı ve ilaç tedavisinin yapılması
  • Aşı ihtiyaçlarının karşılanması
  • Kısırlaştırılması
  • Dijital ortamda kimliklendirilmesi
  • Sahiplendirilmesi veya alındığı ortama geri bırakılması

2. Hayvan Bakımevleri Hizmeti

Sokakta yaşayan hayvanların sağlık sorunlarının iyileşmesi ve hatta sahiplendirilmesi aşamasında geçici hayvan bakımevleri İBB tarafından yönetiliyor. İstanbul’da tam olarak 7 adet sahipsiz hayvan bakımevi mevcut. Bu bakımevlerinin konumları hakkındaki bilgileri şöyle verelim:

  • Hayvan Aşılama ve Tedavi Ünitesi (HATÜ) - Fatih
  • Cebeci Hayvan Hastanesi ve Bakımevi - Sultangazi
  • Kısırkaya Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi ve Bahçeli Yaşam Alanı - Sarıyer
  • Gümüşdere Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi ve Bahçeli Yaşam Alanı - Sarıyer
  • Kemerburgaz Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi - Eyüpsultan (7/24 Hizmet)
  • Tepeören Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi ve Bahçeli Yaşam Alanı – Pendik (7/24 Hizmet)
  • Orhanlı Sahipsiz Hayvan Bahçeli Yaşam Alanı – Tuzla

Tüm bunların dışında İBB’nin patili dostlarımıza özel olarak verdiği hizmetler de var. Bu hizmetler:

3. Gömü Hizmeti ve Anı Duvarı

Yaşamı son bulan patili dostlarımızın ardından anılarını yaşatmak isteyen hayvansever vatandaşlar için özel olarak anı duvarı oluşturulur. Anı duvarında hayvanın adı, doğum ve ölüm tarihi gibi bilgilerin yazıldığı plaket hazırlanır. Üstelik dostunuzun sahipli veya sahipsiz olması burada bir kriter değil.

Anı duvarı hizmeti için ödenecek ücretin sahipsiz hayvanların bakımları için değerlendirildiğini de belirtelim.

4. Kemik Ameliyatı (Osteosentez)

Minik canların yaşayabileceği bir kazadan sonra ihtiyaç duyacakları ortopedik operasyonlar yapılarak sağlıklarına kavuşmalarının sağlanması, İBB’nin verdiği özel veterinerlik hizmetlerindendir.

5. Diş Ünitesi (Dentivet)

Sahipsiz hayvanlara yönelik ağız ve diş sağlığı hizmeti, İBB özel veterinerlik hizmetleri arasındadır. İstanbul’da Kemerburgaz, Kısırkaya ve Tepeören bakımevlerinden bu hizmeti almanız mümkün.

6. Duşpet

Duşpet yani köpek yıkama ünitesi hizmetini Kemerburgaz, Kısırkaya ve Tepeören bakımevlerinden alabilirsiniz.

7. Vetkabin ve Vetbüs

Sokak hayvanlarına yerinde mobil klinik sağlık hizmeti veren Vetbüs ve Vetkabin uygulamaları, bölgede bulunan birçok sahipsiz hayvanı aşılama ve tedavi ihtiyaçlarını giderme hizmeti sağlar.

Vetkabin ve Vetbüs’ün çalışma alanları ise şehir meydanları, yeşil alanlar, korular, parklar, sahiller ve diğer sosyal alanlardır. Dilerseniz çalışma takvimini web sitesinden veya Twitter üzerinden ibb_veteriner, Instagram üzerinden ibbveteriner isimli sosyal medya hesaplarından öğrenebilirsiniz.

8. Motovet

Bazen sokaktaki canlar çok acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyabilir. Böyle vakalarda Motovet hizmeti, gerekli müdahaleyi yapabilir. Tabii bu hizmetin kedi ya da kedi büyüklüğündeki dostlarımız için uygun olduğunu ve Avrupa yakasında verildiğini belirtelim.

9. Çiftlik Hayvan Nakil Aracı

Çiftlik hayvanı nakil aracı, İBB özel veterinerlik hizmetlerinden biridir. Bu hizmet, yaralı veya zor durumda olan çiftlik hayvanlarının tedavi merkezlerine naklini gerçekleştirir.

10. Açık Alan Beslemesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü’ne bağlı olarak yardımcı personeller ve hayvan nakil aracıyla besleme noktalarına kedi ve köpekler için besleyici değeri yüksek kuru mamalar ulaştırılır. Tabii besleme noktalarına bırakılan mama miktarı bölgedeki hayvan sayısına göre değişir. Bu noktalar Eyüpsultan, Arnavutköy, Sarıyer, Tuzla, Pendik, Sultanbeyli, Kartal başta olmak üzere İstanbul’da pek çok farklı yerde olabilir.

11. Mikroçip Uygulaması

Öncelikle mikroçipin bir elektronik tanımlama yöntemi olduğunu ve patili küçük canlara bir zararı olmadığını belirtelim. Üstelik mikroçip uygulaması yapılması için anesteziye ya da ameliyathane gibi steril bir ortama ihtiyaç duyulmaz.

Mikroçip takılan hayvanların kaybolmaları durumunda özel veteriner klinikleri, hayvan bakımevleri ve belediyeler, hayvanlarda bulunan mikroçip sayesinde tarama yapma olanağı bulur. Ek olarak uygulanan mikroçiplerde GPS (Küresel Konumlama Sistemi) özelliğinin olmadığını söyleyelim.

12. Veterinerlik Hizmetlerine İlişkin Eğitimler

İBB Veteriner Hizmetleri sayesinde patili dostlarınıza dolaylı yoldan da yardımcı olabilirsiniz. Bunun için VetAkademi’de gönüllülük eğitimleri verilir. Bu eğitimler şunlardır:

  • İlkokul öğrencilerine yönelik Hayvan Sevgisi, Bakımı, Beslenmesi ve Sağlığı Eğitimi
  • Ev Hayvanları Satan (Pet-Shop) İş Yeri Çalışanlarına Yönelik Eğitim
  • Yerel Hayvan Koruma Görevlisi Eğitimi
  • Hayvan Sahibi Olmanın Sorumlulukları Eğitimi

Ayrıca dilerseniz nasıl Yerel Hayvan Koruma Görevlisi olacağınızı ilgili yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Hayvancılık Hizmetleri

İBB’nin veterinerlik alanında yaptığı hizmetler sadece patili dostlarımız için değil. Hayvancılık alanında da birçok desteği mevcut. Bu hizmetleri şu şekilde sıralayalım:

1. Küçükbaş Hayvan Kuzu Besi Yemi Desteği

İBB, hayvancılığı destekleme amacıyla İstanbul genelinde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan üreticilerimize kuzu besi yemi desteği veriyor. Bu kapsamda İstanbul İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği üyesi üreticilere yem desteği sağlanıyor.

2. Büyükbaş Sığır ve Manda Süt Yemi Desteği

İBB, hayvancılığı desteklemek için İstanbul’da büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan üreticilerimize sığır ve manda süt yemi desteği veriyor. Bu kapsamda İstanbul İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve İstanbul Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği üyesi üreticilere yem desteği sağlanıyor.

3. Şile Arıcılık Merkezi

İstanbul’da arıcılık faaliyetlerinin geliştirilmesi ve iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yapılıyor. Üstelik bu doğrultuda 320 m² alan üzerine bir arıcılık merkezi dahi inşa edildi.

4. Çiftçilere Yönelik Eğitimler

İBB, hayvancılık sektöründe çalışan vatandaşlarımızın alanında uzman teknik ekipler tarafından bilinçlendirilmesi için onlara buzağı bakımı ve beslemesi ile süt hijyeni ve sanitasyon için eğitimler de veriyor. Üstelik burada tüketicilerin daha sağlıklı ve ekonomik hayvansal ürünlere ulaşması konusuna da destek verilmesi hedefleniyor.

Patili dostlarımızın sağlıklı, huzurlu ve konforlu bir yaşam geçirmeleri için hayvanseverlerin yardımlarının farkındayız. Ancak biliyoruz ki vatandaşların yardımlarına ek olarak belediyeler de bu konuda çalışmalar yürütürse dostlarımızın mutluluğu için hedefimize ulaşmış olacağız.