Köpek Bakımı Nasıl Olmalıdır

Sokağınızda ve evinizde yaşayan patili dostlarımızın bakımı konusunda yardıma ihtiyacınız olabilir. Çünkü onları anlamak, onlara iyi bakmak oldukça dikkat ve önem isteyen bir konudur. Köpeklerin beslenmesi, sağlıklarının korunması, ihtiyaç duydukları egzersizlerin yapılması ve eğitimlerin verilmesi gibi birçok konuda doğru uygulamaları yapabilmek için ise köpek bakımının nasıl olması gerektiğini bilmek önemli.

Bu nedenle yazımızda hayvan dostlarımızın bakımını en iyi şekilde yapabilmeniz için yavru köpek bakımı, evde köpek bakımı ve sokakta köpek bakımı ile ilgili birçok konuda size bilgi vererek yardımcı olmak istedik. Birlikte göz atalım.

  1. Beslenme
  2. Sağlık
  3. Tarama
  4. Oyun
  5. Eğitim

1. Beslenme

Bildiğiniz gibi beslenme ihtiyacı bizim hayatımızda olduğu kadar hayvanların hayatında da temel kriter. Özellikle hasta ve yavru köpeklerde beslenme alışkanlığı oldukça hassas bir konu. Minik dostlarınız için beslenme konusunda önemli noktaları şöyle sıralayalım:

  • Mama seçimi: Sokakta yaşayan ya da ailenizin üyesi olan hayvan dostlarımız için mama alırken içerdiği değerlerin ne olduğuna dikkat etmekte fayda var. Köpeklerin alması gereken besin değerleri ise şöyle: Vitamin, mineral, karbonhidrat ve amino asit. Ayrıca sokakta yaşayan patili dostlarımıza mama dışında, evinizde pişirdiğiniz besinlerden vererek karınlarını doyurmalarına yardımcı olmak isterseniz paylaşabileceğiniz bazı sebze ve meyveler ise şöyle: Haşlanmış bal kabağı, brokoli, havuç, taze fasulye, ıspanak, elma.
  • Besleme noktası: Sokağınızdaki patili dostlara mama vermek için mama kabını onların kolayca ulaşabilecekleri bir noktaya koymakta fayda var. Bu sayede acıktıklarında bu noktaya gelip zorluk yaşamadan karınlarını doyurabilirler. Evdeki dostunuz için ise mama ve su kabını, kendilerini rahat ve huzurlu hissedecekleri bir yere koyabilirsiniz.
  • Beslenme sıklığı: Köpeklerin ırklarına ve yaşlarına göre beslenme sıklıkları da farklılık gösterir. Genellikle yetişkin ve yaşlı köpekler günde iki öğün; yavru köpekler ise günde 3-4 öğün beslenirler. Bu nedenle mama kaplarını düzenli olarak kontrol edebilir ve mama bittiğinde gerekliyse yeniden ekleme yapabilirsiniz.
  • Köpeklere verilmemesi gereken besinler: Köpeklerin bazı besinleri tüketmesi sakıncalı olabilir. Çünkü yanlış beslenme, aşırı kilo alımına veya çeşitli sağlık problemlerinin yaşamasına yol açabilir. Bu nedenle patili dostlarınıza avokado, çikolata, üzüm, ekmek hamuru, soğan, sarımsak, mayalı hamur, süt ve süt ürünlerinden ikram etmemek gerekir.
  • Su tüketimi: Köpeklerin günlük su tüketim miktarı; mevsime, yaşa, ırka ve sağlık durumuna göre değişir. Ancak sağlıklı bir yetişkin köpek günde 1.5 litre su tüketirken yavru köpekler daha az su tüketir. Basitçe hesaplayabilmek adına bir köpeğe, kilosu başına 30-60 ml su verebilirsiniz. Bu noktada suyun tazeliğine de dikkat etmenizde fayda var.

Ayrıca köpeklerin su kabını, kolay ulaşabilecekleri ve suyu temiz olarak tüketebilecekleri bir yere koymanız önemli. Mesela su kabını ana yolların yakınlarına ya da kaptaki suyun kolayca tozlanabileceği bir yere koymamanız gerekir. Çünkü patili dostlarımızın da bizim gibi taze ve temiz su içmeye ihtiyacı var.

2. Sağlık

Dostunuza yaptıracağınız bir aşı, alacağınız küçük bir önlem veya basit bir tedavi onun ciddi sağlık sorunları yaşamasına engel olabilir. Dikkat edeceğiniz noktalar ise şu şekilde:

  • Aşılar: Patili canlarınızın aşılanması oldukça önemli. Çünkü köpekler gerekli aşıları olmazsa zararlı virüs ve mikroplar nedeniyle sağlık sorunları yaşayabilir. Özellikle kuduz aşısı, iç-dış parazit aşısı, karma aşı, bordetella aşısı bunlardan bazılarıdır.
  • Parazit bakımı: Bit, kene, pire gibi birçok parazit; köpeklerin vücudunda yaşarken onların sağlığını olumsuz şekilde etkiler. Bu nedenle parazit bakımının ve kontrollerinin yapılması, köpeklerin sağlığı için oldukça mühim. Bahçenizde, evinizde beslediğiniz köpeğinizi parazitlerden korumak için parazit önleyiciler kullanabilirsiniz. Sokaktaki canlar için ise aşılama ve ilaç kullanma her zaman mümkün olmayabilir. Sokak dostlarınızla zaman geçirirken onları gözlemleyebilir, gerekirse elle muayene edebilirsiniz. Köpekte parazit görürseniz bulunduğunuz bölgenin Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü’nden yardım isteyebilirsiniz.
  • Kısırlaştırma: Köpeklerin kısırlaştırılması, köpek sağlığı için en önemli konulardan biridir. Çünkü yapılan araştırmalara göre kısırlaştırılmayan dişi köpeklerde rahim enfeksiyonu ve meme tümörü, kısırlaştırılmayan erkek köpeklerde de testis kanseri ve prostat gibi ciddi hastalıklara yakalanma ihtimali, kısırlaştırılan köpeklere göre daha fazla. Ayrıca köpekleri kısırlaştırmak, popülasyon genetiğinin kontrol altına alınması açısından da olumlu bir hareket olarak değerlendirilebilir.

3. Tarama

Patili dostunuza bahçenizde ya da evinizde bakıyor olsanız da onu taramanız gerekir. Çünkü köpekler taranmadığında cilt sorunları ortaya çıkabilir ve kıtık problemi ile karşı karşıya kalabilirler.

Her köpek taranmaktan hoşlanmayabilir. Öncelikle onu taranmaya alıştırmanızda fayda var. Bunun için köpeğinizi sakin bir zamanda taramak için yanına gidin. Tarağı ve tüy spreyini (Bitkisel tercih edilmeli.) tanımasına, gerekirse koklamasına izin verin. Ardından ödül mamasını uzatarak spreyi sıkın ve taramaya başlayın. Tarama işleminin sonuna doğru ödül maması vermeyi bırakabilirsiniz. Böylece dostunuz taranmaya yavaş yavaş alışacaktır.

Ek olarak can dostunuzu kolay taramak için ona uygun tarak almaya özen gösterin. Çünkü kalın ve kısa tüylü köpekler ile uzun ve yumuşak tüylü köpekler için aynı tarak kullanılamaz.

4. Oyun

Beslenme, sağlık, tarama gibi konular can dostunuz için ne kadar önemliyse sosyalleşme, oyun oynama ve egzersiz yapma da köpekler için yaşamsal ihtiyaçlardır. Eğer evinizi bir patili canla paylaşıyorsanız onu düzenli olarak gezdirmeye çıkarmanız, onunla birlikte oyunlar oynamanız dostunuzu çok mutlu eder.

Sokaktaki dostlarla sosyalleşmek için ise onlara en başta sevgi vermek iyi bir davranış olur. Belki sizinle oyun oynayacak kadar eğitimleri olmayabilir, ama sizinle oyun oynamaya zamanla alışacaklarını söyleyebiliriz.

5. Eğitim

Köpekler çok kısa sürede ve verimli şekilde eğitilmeye müsait canlılardır. Hatta yavru köpekler için bu durum çok daha kolaydır. Köpeğin eğitimi konusunda birkaç tüyo verelim:

  • Bir yanlış yaptığında köpeklere bağırmamak önemli, çünkü bu onları hırçınlaştırır.
  • Yapmaması gereken bir şey yaptığında ona “Hayır” demekten kaçınmayın.
  • Tepkilerinizde istikrarlı olmanız onun sizi ve konutları daha iyi anlamasını sağlar.

Patili dostlarımızın doğru bakılması, daha sağlıklı ve mutlu bir hayat geçirmeleri için çok önemli. Özellikle sokaktaki hayvanlar, hepimizin yardımına ihtiyaç duyuyor. Onlara gerekli hassasiyeti göstererek daha iyi bir yaşam sürmelerini sağlayabilir, birlikte uyum, sevgi ve güven içinde bir yaşam kültürü oluşturarak hayatı paylaşabiliriz.