Kedi Anksiyetesi Nedir

Anksiyetenin insanlar arasında özellikle son yıllarda sıklıkla görülen ruhsal sağlık sorunlarından bir tanesi olduğunu biliyoruz. Peki, zaman zaman insanlar gibi kedilerin de anksiyete sorunuyla mücadele ettiğini biliyor muydunuz?

Patili dostunuzun anksiyetesi olup olmadığını anlamak ve gereken tedaviyi uygulamak zor olabilir. Bu nedenle kedilerde anksiyete konusunu ele alacağız. Tabii öncelikle kedi anksiyetesi kavramını yakından tanımakta fayda var.

Kedi Anksiyetesi Nedir?

Kedilerde anksiyete, belirli zamanlarda kedilerin kendilerini çeşitli nedenlerle tehlike altında, korku ve endişe içinde hissetmelerinin kronikleşmesi durumudur. Bu hislerin sonucunda ise kedilerde anksiyete bozukluğu ortaya çıkar.

Kedi anksiyeteleri çeşitli şekillerde olabilir. Kedilerde ayrılık anksiyetesi ve yalnızlık anksiyetesi en çok karşılaşılan türlerdendir. Dostunuzda anksiyete olup olmadığını anlamak için kedinizin davranışlarını gözlemleyebilirsiniz.

Kedilerde Anksiyete Nasıl Anlaşılır?

Patili dostunuz korku ve endişe mücadelesi verirken bunu muhakkak dışarı yansıtır. Ancak her kedinin davranış bozukluklarının aynı olması beklenemez. Mesela kedinizin evdeki eşyaları parçalamaya çalışarak saldırgan hareketler sergilemesi, kum kabından her fırsatta uzaklaşmaya çalışması veya kendisini aşırı yalama (temizleme) eğilimi göstermesi sonucu yaraların oluşması, anksiyete belirtilerine örnek olarak verilebilir. Ayrıca kedilerde anksiyetenin belirtilerinden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

● Enerji düşüklüğü: Patili dostunuzun enerjisinin normale göre çok düşük olup olmadığını gözlemleyin. Örneğin her zaman severek oynadığı bir oyunu oynaması için adım atıyorsanız ve size karşılık vermiyorsa bu durum normalin dışında demektir.
● Ruh halinde hızlı değişme: Dostunuz eğlenceli aktiviteleri deneyimlerken yani her şey yolunda giderken birden morali bozuluyor yani modu düşüyor mu? Bu kedilerde anksiyete belirtisi olabilir.
● Yemeği reddetme: Her zaman yemekten zevk aldığı besinleri yemeyi birden fazla olacak şekilde reddetmesi, kedinizin bir sorunu olduğu anlamına gelebilir.
● Israrlı bir şekilde miyavlama: Kediler elbette miyavlar. Ancak her zamankinden farklı, yoğun ve istikrarlı bir miyavlama, soru işaretlerini beraberinde getirir. Bu durum aslında onun size bir şey anlatmaya çalışmasıdır.
● Takıntılı hareketler sergileme: Aşırı kumaş yeme, çiğneme, kuyruğunu takip ederek dönme ve kendini yalama gibi davranışlar bazı şeylerin yolunda gitmediğine işarettir.

Tüm bunlar ve daha fazlası bazı kediler için anksiyete belirtileri olabilirken bazen de ciddi fiziksel sağlık sorunlarına işaret olabilir. Bu nedenle kediniz -korku ve endişeyle olsun olmasın- bu hareketleri ısrarla sergilerse veteriner hekiminize danışmanızı öneririz.

Kedilerde anksiyete tedavi edilmezse düzelebilecek bir sorun değildir. Aksine anksiyeteye neden olan durumun her ortaya çıkması sonucu daha kötü davranışlar sergileyebilir ve hastalığı kötüleşebilir. Beraberinde ise depresyon görülebilir. Bu durum da bağışıklık sistemini zayıflatır ve fiziksel sağlık problemlerine neden olur.

Kedilerde Anksiyete Tedavisi Nasıl Olur?

Bahsettiğimiz belirtilerden yola çıkarak patili dostunuzda anksiyete sorununun olmasından şüphelenebilirsiniz. Böyle bir durumda yapmanız gereken ilk şey veteriner hekime danışmaktır. Veteriner hekim, fiziksel muayene ve tam kan sayımı gibi çeşitli testler yapar, değerleri inceler.

Kedinizin sahip olduğu sağlık sorununun fiziksel olmadığı veteriner hekim tarafından tespit edilirse dostunuzun stres kaynaklı ruhsal sorunları olabilir. Bu noktada öncelikle yapmanız gereken, kedinizde strese ve anksiyeteye neden olan durumu anlayabilmektir. Ardından anksiyetenin tedavisi için şu yolları izleyebilirsiniz:

● Karşı koşullandırma yöntemiyle tedavi: Başka bir deyişle ödüllendirme yoluyla tedavi, en etkili yöntemlerden biridir. Bunu şöyle açıklayalım: Kedinizde yalnızlık anksiyetesi varsa ve siz evden çıkmaya yeltendiğinizde dostunuzda anksiyete belirtilerini gözlemliyorsanız onu, siz evden çıkacağınız zaman ödüllendirin. Bunu onunla oyun oynayarak, ödül maması bırakarak veya en sevdiği oyuncağını vererek yapabilirsiniz.
● Anksiyeteye duyarsızlaştırma yöntemi: Kedinizin anksiyete bozukluğu neyden kaynaklanıyorsa kedinizi ona düşük dozlarda maruz bırakabilirsiniz. Mesela kediniz elektrik süpürgesinden korkuyorsa makinenizi en düşük güçte çalışacak şekilde kısa süreli olarak kullanmayı deneyebilirsiniz. Bu süreyi ve güç seviyesini her seferinde biraz artırabilirsiniz. Ancak yine dostunuzu ödüllendirmeyi unutmamanız önemli.
● İlaç tedavisi: Birçok sağlık probleminde olduğu gibi ilaç tedavisi kedilerde anksiyeteyi iyileştirmede de etkilidir. Bunun için veteriner hekiminizden tavsiye almanız gerekir.

Belli başlı tedavi yöntemleri bu şekilde olsa da veteriner hekiminize danışmadan hareket etmemenizi ve uzmanların yönlendirmesi olmadan kedinize herhangi tedavi yöntemi uygulamamanızı öneririz.

Patili dostunuzun agresif hareketler sergilemesinin nedeni her zaman kedi anksiyetesi olmayabilir. Bu durum belki onun sadece sinirli olduğunun bir göstergesidir. Dilerseniz “Kedilerin Sinirli Olduklarını Nasıl Anlarız” başlıklı yazımızı okuyarak konu hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.