Minik patili dostlarımızın yetişkin kedilere göre bize çok daha fazla ihtiyacı olur. Özellikle yavru kedi sahiplenme aşamasıydaysanız veya yeni sahiplendiyseniz dostunuzun tuvalet ihtiyacı, beslenme ihtiyacı gibi konulara çok dikkat etmeniz gerekir.
Siz de yavru kedi sahiplenmek için bilgilerinizi test etmek istiyorsanız size yardımcı olabiliriz. Çünkü yavru kedi bakımı konusunda bilgilerinizi ölçecek bir test hazırladık.
O halde testi çözmeye başlayın!
1) Patili dostunuzun gözlerinin kapalı ve kulaklarının katlanmış olduğunu fark ettiniz. Ne yapmalısınız?
a) Dostumun hastalandığını düşünüp onu veterinere götürürüm.
b) Hiçbir şey yapmama gerek yok, bu gayet normal.
c) Onu hemen uyandırırım.
Cevap: B
Minik kediler gözleri kapalı ve kulakları katlanmış olarak doğar. Görme ve işitmelerinin gelişmesi için fazladan zamana ihtiyaçları olur. Gözlerini genellikle 9 -14 günlük olduklarında açarlar. Bu yüzden bir yavru kedinin gözlerini veya kulaklarını açmaya çalışmamanız gerekir. Aksi hâlde dostunuzda bir sağlık sorununun ortaya çıkmasına neden olabilirsiniz. Ayrıca yavru kediler mavi gözlü doğar ve yaklaşık 3 aylık olduğunda göz renkleri değişir.
2) 2 haftalık kedinizin yemek yeme vakti geldi. Onu neyle beslemelisiniz?
a) İnek sütü
b) Yaş mama
c) Özel yavru kedi maması
Cevap: C
Yavru kediler için en uygun besin kedi anne sütüdür. Anne sütüne ulaşılamadığı durumdaysa ona anne sütüne en yakın besin değerlerine sahip olabilecek özel bir mama karışımı hazırlayabilir ya da bu toz karışımları satın alabilirsiniz. Bu konuda veteriner hekimden yardım alabilirsiniz. Ayrıca yavru kediler 4 haftalık olana kadar katı yiyecekleri ve inek sütü gibi hayvansal sütleri sindirmekte çok zorlanır.
3) Yavru kedinizi biberonla besleme zamanı. Onu beslemek için nasıl tutmalısınız?
a) Sırtından tutabilirim.
b) Karnından tutabilirim.
c) Tutmama gerek yok. O kendi karnını doyurabilir.
Cevap: B
Dostunuzu karnından tutarak yani arka patileri yere değecek, ön patileri ve gövdesi avcunuzun içinde olacak şekilde mamayı yedirebilirsiniz. Aksi hâlde boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir.
4) 2 haftalık kedinizi günde kaç kere beslemeniz gerekir?
a) Her 2 saatte 1 defa
b) Her 3-4 saatte 1 defa
c) Her 5-6 saatte 1 defa
Cevap: A
10 günlükten küçük yavru kediler 2 saatte bir beslenmelidir. Ayrıca büyümeye başladıkça kedinizi şu aralıklarda besleyebilirsiniz:
2 haftalık: Her 3-4 saatte 1 defa
3 haftalık: Her 5-6 saatte 1 defa
4 hafta ve daha büyük: Günde 2-3 defa
5) Aşağıdakilerden hangisi küçük kediler için temel sağlık gereksinimlerinden biridir?
a) Kısırlaştırmak
b) Aşılarını yaptırmak
c) Tuvalet alışkanlığı edinmesini sağlamak
Cevap: B
Yavru kedinizin sağlıklı kalabilmesi, bazı bulaşıcı hastalıklara karşı korunması için 8 - 9. haftadan itibaren aşılanması gerekir. Aksi bir durumda ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilir.
6) Yaşı küçük kediler günde ortalama kaç saat uyur?
a) 20
b) 15
c) 10
Cevap: A
Kediler oldukça fazla uyuyan canlılardır. Yetişkin insanların bebeklere göre daha az uyuması gibi yetişkin kediler de yavru olanlara göre daha az uyur. Yetişkin bir kedi günde ortalama 15 saat, yavru kediler ise günde ortalama 20 saat uyuyabilir.
7) Bebek kediler ne kadar sıklıkla tuvalete çıkar?
a) Günde 1 defa
b) Günde 2 defa
c) Neredeyse her beslenmeden sonra
Cevap: C
Küçük kediler çok sık tuvalete çıkarlar. Her beslenmeden sonra tuvalete çıkabileceklerini unutmamalısınız.
Test Sonucu
0-3 Doğru Cevap
Yavru kedilerin gelişimlerinin her evresinde benzersiz ihtiyaçları bulunur. Bunların hepsini öğrenmek zor olabilir! Yavru kedi bakımı hakkında ayrıntılı bilgilere sahip olmak isterseniz “Yavru Kedi Bakımı Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
3-6 Doğru Cevap
Kafanızda bazı soru işaretleri olsa da siz yavru kedileri tanıyorsunuz ve ihtiyaçlarının farkındasınız. Konu hakkında ayrıntılı bilgilere “Yavru Kedi Bakımı Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler” yazımızdan ulaşabilirsiniz.
7 Doğru Cevap
Tebrikler! Siz tam bir yavru kedi uzmanısınız! Yavru bir kediyle ilgilenmeniz gerektiğinde ne yapacağınızı biliyorsunuz. Ancak yine de patili dostlarınızla ilgili daha fazla bilgiye sahip olmak isterseniz sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Ayrıca bir arkadaşınızın yavru kedi bakımı konusunda uzman olduğunu mu düşünüyorsunuz? Bu testi onunla paylaşın ve cevabı öğrenin!