Köpeklerde Hamilelik

İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de hamilelik süreci oldukça ilgi ve dikkat isteyen bir konudur. Gebelikleri boyunca fiziksel sağlıklarının yanında psikolojik sağlıklarının da iyi olması gerekir. Bu anlamda onlara yaklaşırken dikkat edilmesi gereken konuları bilmek ve onların sağlıklı bir hamilelik sürecini geçirmelerini sağlamak önemli.

Biz de bu nedenle köpeklerde hamilelik belirtilerinin neler olduğunu ve köpeklerin hamilelik sürecinde nelere ihtiyacı olabileceğini ele aldık. Öncelikle köpeklerin hamilelik süreci hakkında bilgi sahibi olmakta fayda var.

Köpeklerin Hamilelik Süresi Ne Kadar Olur?

Kedilerde olduğu gibi köpeklerde de hamilelik süresi ortalama 2 ay yani 52-65 gün arasında olur. Köpeklerin doğum süresi 62 gün öncesi erken doğum, 62-64 gün ise normal doğum, 64 sonrası ise geç doğumdur. Hamile kalınan gün sayısının 70 ve üzeri olması ise hem anne hem yavru köpeğin sağlığı açısından tehlikelidir.

Köpeğin Hamile Olduğunu Nasıl Anlarsınız? Köpeklerde Hamilelik Süreci Nasıl İlerler?

Köpeklerde hamilelik belirtileri ilk ay, 2. aya göre farklılıklar gösterir. Köpeklerde hamilelik belirtilerini ilk ay ve 2. ay olacak şekilde açıklayalım:

1. Köpeklerde hamileliğin ilk ayı (gebeliğin ilk evresi): Köpeklerde gebelik süreci, ilk 3-4 hafta kendini fiziksel olarak göstermez. Bu nedenle dostunuzun gebeliğinin 1. ayda anlaşılması zor olur. Ancak hamile bir köpek, gebelik döneminin ilk birkaç haftası içinde hormonlara bağlı olarak mide bulantısı yaşayabilir ve kusabilir. Ek olarak sinirlilik hali ve iştah kaybı da bu dönemde görülebilecek belirtilerden bazılarıdır. Tabii her kusma ve sinirlilik halinin gebeliğe işaret olmayacağını bilmekte fayda var.

2. Köpeklerde hamileliğin 2. ayı (gebeliğin 2. evresi): Patili dostunuzun ağırlığı 5. haftadan sonra artmaya başlar ve iştahında da artma olur. Yine bu ay içinde hamile köpeğin meme uçları belirginleşir ve rengi koyulaşır, karnı büyür.

Belirtiler bu şekilde olsa da bir köpeğin hamile olup olmadığını anlamanın en sağlıklı yolu köpeği bir veteriner hekime götürmektir. Çünkü veteriner hekim, bir kan testi veya ultrason muayenesi yaparak köpeğin hamileliğini kesinleştirebilir ve doğum süreci için sizi bilgilendirebilir. Ayrıca dostunuzun tahmini yavru sayısını ultrason muayenesi ile öğrenmek mümkün. Tabii yavru sayısı tahmini ancak 3. haftadan sonra yapılabilir.

Hamile Bir Köpeğin Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Patili dostunuzun hamile olduğunu belirledikten sonra hamileliği boyunca sağlıklı kalmasını sağlamak için atmanız gereken bazı adımlar bulunur. Bu adımları şu şekilde açıklayalım:

1. Strese İzin Vermemek

Stres ve ani korku gibi sebepler erken doğuma veya doğum sürecinin herhangi bir şekilde olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Hamile bir köpeği stresten uzak tutmak bu noktada oldukça önemli. Köpekleri strese sokabilecek durumları şu şekilde sıralayalım:

  • Bir şeyin kırılıp dökülmesi veya patlaması sonucu yüksek ses çıkması
  • Taşınma gibi çevresel değişiklikler
  • Birinin ona bağırması veya onu azarlaması
  • Yalnız kalması
  • Sevdiği birinden ayrılması

Dostunuzun stresli olduğunu sık nefes alıp vermesinden, salya akıtmasından, volta atmasından tahmin edebilirsiniz. Yoğun stresini ise eşya kemirme, ağlama, ishal, kusma gibi belirtilerden anlayabilirsiniz. Köpeğin stresini azaltmak için onunla sevdiği egzersizleri ve aktiviteleri yapabilir, ona müzik dinletebilir, masaj yapabilir veya başını okşayabilirsiniz.

2. Doğru Beslenmesini Sağlamak

Patili dostunuzun hamile olması durumunda ona verebileceğiniz en önemli destek, doğru beslenmesini sağlamaktır. Dostunuz sağlıklı bir kilodaysa veteriner hekimler tarafından aksi belirtilmedikçe hamileliğinin ilk 2-3 haftasında herhangi bir değişiklik yapmanız gerekmez. Ancak hamile köpeklere uygun mama seçimi yapmanızı öneririz. Bu seçim için bir veteriner hekime danışmanızda fayda var.

Gebeliğin son üç haftasında ise patili dostunuzun mama alımı normale göre 1.5 kat fazla olmalı ve yeme aralıkları sıklaşmalı. Hamileliğinin son haftalarında anne köpeğin kilosu arttıkça gıda alımını kademeli olarak artırabilirsiniz.

Bu dönemde dostunuza vitamin ve mineral takviyesi yapmadan önce bir veterinere danışmanızı öneririz. Ancak bu dönemde anne karnındaki yavru gelişimine yardımcı olması ve süt üretimini desteklemesi için dostunuzun Omega-3 yağ asitleri açısından zengin besinler tüketmesi önerilir. Tabii Omega-3 takviyesi vermeden önce bir veteriner hekim ile görüşmenizde fayda var.

3. Egzersiz Yaptırmak

Dostunuzun karnı büyüyene kadar yani gebeliğin ilk haftalarında dostunuzla normalde yaptığınız egzersizleri yapabilirsiniz. Uzun sürmeyecek şekilde attığınız bir objeyi tutarak size getirmesi, bir topla oynaması gibi aktiviteler bu dönemde yapılabilir. Ancak hamileliğin 2. evresinde bu egzersizlerin mümkün olduğunca yorucu olmaması gerekir. Bu dönemde kısa ve sık yürüyüşler anne köpek için yeterli olur.

4. En Kısa Sürede Veterineri Ziyaret Etmek

Sadece hamileliğin tespiti için değil, hamilelik boyunca düzenli olarak veterinere gitmek, anne ve yavru köpeğin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Bu sayede veteriner hekim, hamilelik süresince patili dostunuzun beslenmesine, egzersizlerine ve diğer ihtiyaçlarına yardımcı olabilmeniz için sizi bilgilendirir.

Tabii doğum ile birlikte yavru köpek bakımı da en az köpeklerin gebelik süreci kadar hassas bir konudur. Yavru köpeklerin beslenmesi, uyku düzenleri, oyun ve tuvalet alışkanlıkları hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz “Yavru Köpek Bakımı Nasıl Olmalıdır?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.