Bir yavru kedi gördüğümüzde onu sevmeden duramıyoruz. Başını okşuyoruz veya dakikalarca bir şeye ihtiyacı olup olmadığını anlamak için onu izliyoruz. Çünkü yavru kediler de tıpkı bebekler gibi bakıma muhtaç olurlar. Beslenmeye, uykuya, sevilmeye ve oyun oynamaya yetişkin kedilere göre çok daha fazla ihtiyaç duyarlar.
Anne kediler, yavrularını güvenli olduğunu düşündükleri bölgelerde korur, besler, uyutur ve sosyal davranışlarının gelişmesine katkı sağlar. Ancak bazen yavrularının doğada mücadele ederek kendilerini korumayı ve hayatta kalmayı öğrenmelerini isterler. Bu yüzden de içgüdüsel davranışlarla yavrularını terk edebilirler.
Böyle durumlarda bir yavru kediye, annesinin yokluğunu hissettirmeden geçici olarak bakmak veya onu sahiplenmek için yavru kedi bakımı konusunda bilgi sahibi olmak gerekir. Yavru kedi nasıl beslenir, nasıl uyur, nasıl oyun oynar veya ona ne zarar verir gibi soruların cevaplarını bilmek, yavru kedinin sağlığı ve gelişimi için oldukça önemli. Bu nedenle bu yazımızda yavruluk döneminde olan kedilerin ihtiyaçlarını karşılarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini ele aldık.
Bebeklerde olduğu gibi yavruluk döneminde olan bir kedi için de anne sütünden daha sağlıklı besin kaynağı bulunmaz. Ancak anne sütünden faydalanamayan 2 aydan küçük yavru kediler için üretilen çeşitli toz mamalar mevcut. Bu mamaları veteriner hekimin tavsiyesiyle veterinerlerden veya pet-shoplardan alabilirsiniz.
Özellikle 30 gün ve altındaki bebek kediler için mamayı sizin yedirmeniz gerekir. Bunun için öncelikle bir kaba toz mamayı dökün ve üzerine sıcak su ilave edin. Mamanın soğuması için bekleyin. Ardından mamayı bir biberona veya 1-2 haftalık bir kedi için şırıngaya doldurun. Kedinin arka patileri yere değecek, ön patileri ve gövdesi avcunuzun içinde olacak şekilde mamayı yedirebilirsiniz.
2 aylık yavru kediler ve daha büyük yavrular için ise bir kaba toz ve ıslak mamayı koyup karıştırabilir, mamayı kendisinin yemesini sağlayabilirsiniz. İlerleyen zamanda patili dostunuz, kuru yavru kedi mamasını tüketebilir. Ayrıca her uyku öncesi ve sonrası mama yedirmeyi unutmamak, yavrunun sağlığı ve aç kalmaması için önemli.
Yavru kediler başta olmak üzere kedilere inek ve keçi sütü gibi hayvansal sütleri içirmemeniz gerektiğini belirtmekte fayda var. Aksi halde onun gastrointestinal sistemini yani sindirim sisteminin tüm organlarını içeren sisteme zarar verebilirsiniz. Bu sütler nedeniyle yavru kedi diyare olabilir ve bu problem kötü sonuçlara yol açabilir.
Yemek yedikten, oyun oynadıktan sonra patili dostunuz tuvalete çıkabilir. Ancak 2 aydan küçük yavru kediler kendi başlarına idrar ve dışkı yapamayabilir veya gaz çıkaramayabilir. Bu nedenle yemeklerden sonra mideye yere masaj yaparak gaz çıkarmalarını sağlayabilirsiniz.
2 aylıktan büyük yavru kediler tuvaletlerini nasıl yapacaklarını bilir. Ancak yavru kediyi yeni sahiplendiyseniz onu evinizde tuvaletini yapmaya alıştırmanız gerekir. Bunun için geniş bir kaba kedi kumu dökebilir ve yemeğini yedikten sonra kediyi kumun içine bırakabilirsiniz. Bir kere kuma tuvaletini yaptıktan sonra tuvalet eğitimi edinmiş olur.
Kediler ne kadar evcilleşmiş olsa da doğaları gereği avcı hayvanlardır ve enerjilerini toplayıp bir sonraki ava hazır olmak için uykuya ihtiyaç duyarlar. Peki, kediler kaç saat uyur? Yaş ve yapılan aktivitelere bağlı olarak kediler, günün ortalama 15 saatini uyuyarak geçirir. Yavruluk dönemlerinde ise daha fazla uyumaya ihtiyaç duyarlar. Yani yavrunuz günün 18 saatini uyuyarak geçiriyorsa endişe etmeyin.
Yavru kediler yer ve mekan ayrımı yapmadan aniden uykuya dalabilir. Uyku süreleri uzun, aralıkları kısa ve uykuları derin olur. Ancak kedilerin uyudukları zaman dilimleri insanlarınki gibi olmaz. Güneşin battığı ve doğduğu saatler yani alacakaranlık ve şafak vakti uyanık kalabilirler. Bu saatlerde uyanık kaldıklarında yaramazlık yapabilir ve sizi uyandırabilirler. Böyle zamanlarda onları ödüllendirmemenizi ve uyumaya devam etmenizi öneririz. Aksi halde gece uyumamayı alışkanlık haline getirirler.
Kediler yavruluk dönemleri boyunca yetişkin kedilere göre oldukça hareketlidir. Özellikle 4-5 aylık olduklarında günün uykudan arta kalan büyük kısmını oyun oynayarak geçirirler. Yavru kedi oyunları dendiğinde ise akla hemen minik toplar, peluş oyuncaklar gelir.
Bunlara ek olarak evde yavrunuz için kendiniz oyuncak yapabilirsiniz. Mesela kullanılmış bir kağıdı buruşturarak top yapabilirsiniz. Alternatif olarak kağıdı minik bir yelpaze haline getirerek bir ipe, ipi de bir çubuğa bağlayarak dostunuzun onu yakalaması için oyun başlatabilirsiniz.
Yavru kedilerin bakımını yaparken dikkat etmeniz gereken bir konu da hastalıklardır. Özellikle anne sütü ile beslenemeyen kedilerin bağışıklık sistemi, anne sütü ile beslenen kedilere göre düşüktür. Düşük bağışıklık sistemi de birçok hastalığa davetiye çıkarır.
Bu yüzden yavru bir kediyi başka kedilerle veya köpeklerle bir arada tutmamanız gerekir. Başka bir kedi veya köpekle temasa geçtiğinizde ise yavru kediniz ile temas etmeden önce kıyafetlerinizi değiştirmenizi öneririz.
Sadece yavru kedi değil, yavru köpek veya sokak hayvanı sahiplenmek de ilgi gerektiren ciddi bir konudur. Bu yüzden onları sahiplenmeden önce hazır olduğunuzdan emin olmanız gerekir. Hayvan sahiplenme konusunda hazır olup olmadığınızdan emin değilseniz de sizin için hazırladığımız “Hayvan Sahiplenmeden Önce Kendinize Sormanız Gereken 15 Soru” başlıklı testi çözebilirsiniz.