Sokakta bizimle birlikte yaşayan patili dostlarımıza hayvan severler olarak her gün mama ve su vermeye çalışıyoruz. Ancak bazen dostlarımızın, sindirim sistemi başta olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açabilecek besinler yemelerine yol açabiliyoruz.
Peki siz sokak hayvanlarının ne yiyip ne yememesi gerektiğini biliyor musunuz? Yani size kuru mama dışında kediler ne yer ya da köpekler ne yer diye sorsak doğru cevapları verebilir misiniz? O halde buyurun, soruları yanıtlamaya başlayın ve konu hakkındaki bilgilerinizi test edin!
1) Köpek dostunuzun bu besinlerden hangisini yemesinde bir sakınca yoktur?
a)Badem b)Üzüm c)Havuç Cevap: CÖzellikle haşlanmış havuç, köpeklerin diş sağlığına iyi gelebilen besinlerden biridir. Halka halka doğradığınız havucu haşlayabilir ve mama kaplarına bırakabilirsiniz.
2) Hangi meyve, köpek dostunuzun sağlığını ciddi oranda olumsuz etkileyebilir?
a)Muz b)Avokado c)Elma Cevap: BAvokado, köpek dostlarımızın kesinlikle tüketmemesi gereken besinlerden biridir. Bunun nedeni avokadonun persin adı verilen bir toksin içermesidir. Persin, insanlar için bir sorun teşkil etmese de köpekler için zehirli olabilecek derecede tehlikelidir.
3) Bu besinlerden hangisini kediler sever ve onlar için nispeten güvenlidir?
a)Marul b)Ispanak c)Sarımsak Cevap: AKediler etçil hayvanlar olsa da az miktarda yeşillik yemeleri onlar için faydalıdır. Marul tüketmenin kedilere bazı yararlarını şöyle sıralayabiliriz:
● Sindirimi kolaylaştırır. ● Kilo kontrolüne yardımcı olur. ● Bağışıklık sistemini güçlendirir4) Bu meyvelerden hangisi kedilerin böbreklerine zarar verebileceği için onlar tarafından yenmemelidir?
a)Portakal b)Muz c)Üzüm Cevap: CÜzüm, kedi veya köpekler tarafından tüketildiğinde böbrek yetmezliğine yol açabilir. Özellikle kedileri üzüm, çekirdekli/çekirdeksiz kuru üzümden uzak tutmak gerekir.
5) Hem köpek hem kedilerin tüketmemesi gereken besin hangisidir? a)Çikolata b)Pişmiş yumurta c)Pişmiş balık Cevap: AÇikolata, köpekler başta olmak üzere kediler için de toksik bir besindir. Çünkü içeriğinde bulunan teobromin adlı bileşen patili dostlarımız tarafından tüketildiğinde çok ciddi risklere yol açabilir. Bu bileşenin etkili olduğu sağlık problemleri şu şekildedir:
● Epileptik nöbetler geçirme ● Kalp krizlerinin yaşanması ● İç kanamanın olması ● Şiddetli diyarenin meydana gelmesiDiğer yandan pişmiş olarak tüketilen yumurta, balık hem kedi hem köpek dostlarımız için rahatlıkla tüketilebilecek besinler arasında yer alır.
6) Hangi besin, köpekler için “zehirli” kategorisinde düşünülebilecek kadar tehlikeli olabilir?
a) Yumurta b)Soğan c)Ananas Cevap: BSoğan ve sarımsak, köpekler tarafından tüketilmemesi gereken besinler arasındadır. Bunlar, insanların sıklıkla tükettiği besinler olsa da pişmiş veya pişmemiş olarak köpeklerin tüketmesi, alyuvarlarına zarar verebilir.. Bu sorun da aneminin ortaya çıkmasıyla sonuçlanabilir.
7) Hangi besin kedilerin zehirlenmesine yol açabilir ve onlar için tehlikeli olabilir?
a)Tavuk göğsü b)Ton balığı c)Hindi eti Cevap: BKediler pişmiş olarak çok sayıda balık türünü tüketse de konserve ton balığı kediler için zararlı olabilir. Çünkü ton balığı yüksek miktarda civa içerebilir ve civa küçük dostunuzu zehirleyebilir. Ancak patili dostunuza kedi mamaları olarak tüketilen ton balıklı konserverlerden yedirmenizde bir sakınca bulunmaz.
Tebrikler! Siz patili dostlarınızın neler yiyebileceğini bilme konusunda oldukça başarılısınız.
0-3 Doğru CevapSokak hayvanlarının yiyebileceği besinler konusunda biraz bilgi eksikliğiniz olabilir. Onlara hangi besinlerin zarar verebileceğini bilmek zor olabilir. “Sokak Hayvanlarını Korumak İçin Neler Yapabiliriz?” başlıklı yazımızdan sokaktaki patili dostlarımıza hangi besinleri yedirebileceğiniz konusunda bilgi alabilirsiniz.
Ayrıca tüm bunların dışında sokaktaki dostlarımıza kedi ve köpek mamaları verebilirsiniz. Ancak bazı sokak hayvanları bu besinlere karşı istekli olmayabilir çünkü hem kendileri hem mideleri bu besinleri tüketmeye alışkın olmayabilir.
Böyle zamanlarda kuru mamaların içine et veya tavuk suyu dökerek kuru mamayı sulandırabilir ve tatlandırabilirsiniz. Su miktarını yavaş yavaş azaltarak dostunuzun mamaya alışmasını sağlayabilirsiniz.