Sokak hayvanları arasında bulaşıcı hastalık olabiliyor. Bu hastalıklar hayvandan hayvana, insandan hayvana ya da hayvandan insana geçebiliyor. Özellikle bazı ciddi hastalıklar sokaktaki patili dostlarımızın zorlu süreçler geçirmesine neden olabiliyor. Ülkemizde belediyeler sokak hayvanlarına başta kuduz hastalığı olmak üzere yapılması gereken hayati aşıları uyguluyor. Biz de bu yazıda sokaktaki köpeklere yapılan köpek aşılarından ve köpeklerin bakterilerden, parazitlerden korunması için yapılan tıbbi uygulamalardan bahsedeceğiz. Ancak öncesinde köpeklerde aşı uygulaması konusunda bilgilenmekte fayda var.
Köpeklere aşı yapılmadan önce onların güncel sağlık durumlarının bir veteriner hekim tarafından kontrol edilmesi gerekir. Ayrıca geçmiş aşı bilgilerinden yararlanarak yeni aşıların da aşı takvimine göre yapılması önemli. Sağlık durumu dışında patili dostlarımızın yaşları, kiloları ve yapıları da aşı uygulamasında önemlidir. Mesela yetişkin köpek aşıları ile yavru köpek aşılarının uygulama sıklığı aynı olmayabilir.
İç parazit mücadelesi, yavru ya da yetişkin köpek fark etmeksizin uygulanabilmektedir. Bu uygulama, köpekleri iç parazitlerden korur. İç parazitler köpeklerin bağırsak, karaciğer ve kalp gibi birçok iç organında yaşayabilen canlılar olup vücutta etkisiniz hale getirilmesi ve bulaşmalarını engellemek için yapılır.
İç parazit işlemine benzer şekilde köpeklere parazitlerin vereceği zararı engellemek için yapılır. Köpekleri dış parazitlerden koruyan bu ilaçlar damlatma ve enjeksiyon gibi farklı formlarda uygulanabilmektedir.
Mikroçip, bir elektronik tanımlama yöntemidir. Kendisi çok küçük olan mikroçip yaklaşık bir pirinç tanesi büyüklüğündedir. Mikroçip uygulamasının vücuda bir zararı yoktur. Uygulama yapılmadan önce anestezi verilmez ya da ameliyathane gibi bir ortama gerek yoktur. Hayvanların kaybolduğu durumlarda; özel veteriner klinikleri, hayvan bakımevleri ve belediyeler, hayvanlarda bulunan bir mikroçip için tarama yapma olanağı bulur. Uygulanan mikroçiplerde GPS (Küresel Konumlama Sistemi) özelliği yoktur. Bu hizmetlerin yanında VetBüs aracı ile çalışma alanlarında yer alan sahipsiz hayvanların mikroçip numarası üzerinden teyit edilmesi sonucu kontrolsüz hayvan hareketlerinin önlenmesi faaliyetleri sürdürülmektedir. Sahipli hayvanların ise mikroçip ile kayıt altına alınması Tarım ve Orman Bakanlığınca yapılmaktadır.